Somali Başbakanı'ndan orduya 'hükümetin emirlerine uyun' çağrısı

Somali Başbakanı Muhammed Hüseyin Roble, Cumhurbaşkanı Muhammed Fermacu tarafından kendisinin "yolsuzluk" ve "kamu malını kötüye kullanma" suçlamasıyla açığa alınması kararı sonrası orduya, hükümetin emirlerine uyması çağrısı yaptı.

Haberler 28.12.2021 - 09:38 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Mogadiu

Yerel basndaki habere göre Roble, Silahl Kuvvetleri, direkt olarak hükümetten ve Babakandan emir almaya çaryorum. ifadesini kulland.

Emirlerine kar çkanlara kar derhal harekete geçeceinin altn çizen Babakan Roble, askeri güçlerin, hükümetin ve kendisinin emirlerine uymasn istedi.

Roble ayrca Cumhurbakan Muhammed Fermacuyu, yasa d ekilde görevde kalmak için seçimleri ertelemekle suçlad.

Cumhurbakan ile Babakan arasnda siyasi kriz derinleiyor

Somalide cumhurbakan seçiminin 8 ubatta yaplamamas nedeniyle Babakan Roble ile Cumhurbakan Fermacu arasnda siyasi kriz yaanyor.

Cumhurbakan Fermacu, Babakan Roble ve Deniz Kuvvetleri Komutan Abas Amin Aliyi yolsuzluk ve kamu maln kötüye kullanma suçlamasyla aça almt.

Roblenin anayasal görevini yerine getirdii alt çizilen açklamada, kendisinin ülkeyi barçl bir seçime götürmek için tüm admlar att vurgulanmt.

Fermacu, Robleyi ülkeyi yönetememekle suçlarken, Babakan Roble ise Cumhurbakannn seçimleri kastl olarak ertelediini savunuyor.

Halk Meclisi seçimleri 16 Kasmda balamt. Somalide muhalif cumhurbakan adaylar ise ülkede süren meclis seçimlerinin effaflktan yoksun olduunu belirterek, 1 Aralkta boykot karar aldklarn duyurmutu.

Somalide seçim sistemi

Ülkede meclis ve cumhurbakan seçimleri pe pee yaplyor.

Meclisin, Halk Meclisi olarak da bilinen alt kanadnn 275 üyesi, Somalideki farkl kabileleri temsil eden 14 bin delege tarafndan 4 yllna seçiliyor.

Meclisin üst kanadnn 54 üyesi ise eyalet konseyleri tarafndan belirleniyor.

Seçilen meclis üyeleri hem meclis bakann hem de yeni cumhurbakann belirliyor.

Seçimlerde kendine has kabile sistemini uygulayan Somalide, bu seçimlerde bir kii bir oy ilkesiyle tüm vatandalarn oy kullanmas planlanyordu ancak baarlamad.

4,5 sistemi olarak adlandrlan kabile merkezli sistemle yönetilen Somalide, ülkenin 4 büyük kabilesi eit sayda, dier kabileler ise bunun yars orannda seçtii vekilleri, meclise gönderiyor.

Somalide, cumhurbakan adaylar arasnda iki eski cumhurbakan, bir babakan ve bir de meclis bakan bulunuyor.

Ana Sayfaya Git