Srebrenitsalı anneler Hollanda'yı AİHM'e şikayet edecek

Bosna Hersek'teki Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Derneği, BM bünyesinde bölgede görev yapan Hollandalı askerlerin, kendilerine sığınan Boşnak sivilleri Sırplara teslim etmesi meselesini AİHM'e taşıyacak.

Haberler 29.08.2019 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bosna Hersekte faaliyet gösteren Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Dernei, 1995te ülkenin dousundaki Srebrenitsada yaplan soykrm srasnda bölgede görev yapan Hollandal askerlerin kendilerine snan Bonak sivilleri Srp askerlere teslim etmesi meselesini Avrupa nsan Haklar Mahkemesine (AHM) götürecek.

Hollanda Yüksek Mahkemesinde geçen ay görülen temyiz davasnda, soykrm srasnda Birlemi Milletler (BM) bünyesinde bölgede görevli Hollandal askerlerin ksmen suçlu bulunmas ve sorumluluk paynn yüzde 30dan 10a indirilmesine tepki gösteren Srebrenitsal anneler, Hollanday AHMe ikayet etme karar ald.

Srebrenitsa ve Zepa Anneleri Dernei Bakan Yardmcs Kada Hotic, bakent Saraybosnada düzenlenen basn toplantsnda, 8 binden fazla Bonak sivilin katledildii soykrmn Hollandal askerlerin gözü önünde yaandn anmsatarak, Son kararla Hollandann sorumluluk pay yüzde 10a düürüldü. Biz bunun ne anlama geldiini bilmiyoruz. Zira hepimiz BM korumas altndaydk ve bize hayatta kalacamz sözü verilmiti. dedi.

AHMe bavuru yapacak avukatlardan Semir Guzina da Hollanda Yüksek Mahkemesinin son kararyla kurban yaknlarna verilmesi gereken tazminat orannn da düürüldüünü anmsatt.

Gelecek alt ay içinde hazrlklarn yapp AHMe bavuracaklarn ifade eden Guzina, Maddi ve manevi olmak üzere iki tür tazminat talebimiz var. Tazminat talep edenlerin listesi hazrlanacak. Hollandal askerlerin gözleri önünde 350 sivil öldürüldüünü biliyoruz. dedi.

Temmuzda açklanan temyiz kararnda, Hollanda Yüksek Mahkemesi, Hollandal askerlere snan 300 kadar Bonak sivilin yaama ansnn çok düük olduu belirtilmi ve daha önce de ksmen suçlu bulunan Hollandann sorumluluk payn yüzde 10a düürmütü.

Müebbet hapse mahkum edilen sava suçlusu Srp komutan Ratko Mladic emrindeki Srp birliklerin, 11 Temmuz 1995te Srebrenitsaya girmesinin ardndan balayan soykrmda en az 8 bin 372 sivil Bonak katledilmiti.

Ana Sayfaya Git