Stoltenberg: Kabil’de önceliğimiz tahliyelerin tamamlanması

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistan'daki gelişmeler ile ilgili olarak; “Bizim için Afganistan'daki askeri misyonumuzu bitirmek kolay değildi. Orada kalsaydık istemediğimiz bir savaşa girecek ve saldırılara maruz kalacaktık. Kabil'de önceliğimiz tahliyelerin başarılı bir şekilde tamamlanması” dedi. Stoltenberg, ayrıca; İngiltere, Türkiye ve ABD'ye teşekkür etti.

Haberler 18.08.2021 - 10:41 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Afganistandaki son gelimeleri, yapt basn toplantsnda deerlendirdi.

Stoltenberg, Bizim için Afganistandaki askeri misyonumuzu bitirmek kolay deildi, ciddi bir ikilem yaadk. Orada kalsaydk istemediimiz bir savaa girecek ve saldrlara maruz kalacaktk. Biz bandan beri Afganistanda sonsuza kadar kalmay düünmedik Özellikle Türkiye, ngiltere ve ABDye teekkür ediyorum dedi.

20 YIL SONRA BR EY YAPMADAN çIKIYORSUNUZ SORUSU

Stoltenberg, açklamasndan sonra gazetecilerin sorularn yantlad. Afgan bir gazeteci, Stoltenberg NATO ve AB büyük bir yapyd ve buna ramen Talibana kar bir müdafaa yapamadlar. imdi 20 yl sonra hiçbir ey yapmadan çkyorsunuz. Bir kadn olarak unu da sormak istiyorum, lütfen Taliban ayn ekilde tanmayn, bizi ayn pozisyona sokmayn dedi.

Stoltenberg, gazeteciye; Öfkenizi, acnz anlyorum. Bana da 2021de bir söz verildi. u anda genel sekreterim ve mesuliyet bende. Bunca yldr defalarca Afganistana gittim. Bu çok büyük bir trajedi. Kadn haklar her zaman bizim için çok önemli olacak karln verdi.

Stoltenberg, Milyarlarca ABD dolar yatrm yaptk, askerlerimizin hayatlarn feda ettik. Bir soruturma açlmas lazm ders çkarabilmek için. Neden bizim eittiimiz güçler Talibana direnemedi? sorusuna ise, Biz her zaman riskleri biliyorduk. ardk çünkü çökü çok hzl oldu. çkarmamz gereken çok der var bunu yapacaz. nsanlar Afganistandan havalimanndan tahliye etmek bugün asl konumamz gereken bu yantn verdi.

TRAJEDYE AFGAN LDERLERNN SYAS YENLGS YOL AçTI

Stoltenberg, Bizler Afganistanda barçl bir devir teslim olmasn istiyoruz. ntikam güden bir anlaya karyz. Bugün yaanan trajediye Afgan liderlerin bu siyasi yenilgisi yol açmtr dedi ve unlar söyledi:

Yeni Afganistan hükümeti bir an önce kurulmal. Afgan halknn ve Afgan kadnlarnn tüm insan haklarna sayg gösterilmeli. Afganistanda yeniden bir korku iklimi ve dünyann geri kalanndan izolasyon yaanmamal. Bizim için Afganistandaki askeri misyonumuzu bitirmek kolay deildi, ciddi bir ikilem yaadk. Orada kalsaydk istemediimiz bir savaa girecek ve saldrlara maruz kalacaktk. Biz bandan beri hiçbir zaman Afganistanda sonsuza kadar kalmay düünmedik.

Son birkaç haftadr Afganistanda ahit olduklarmz sadece askeri bir çöküü deil siyasi bir çöküü de iaret ediyor. Afganistann Talibann eline geçmesi kimsenin beklemedii kadar hzl oldu. Afgan güçlerinin bir ksm cesurca savat ve elinden geleni yapt. Ancak siyasi liderler Talibann karsnda duramad ve duruma siyasi bir çözüm bulamad. Bugün yaanan trajediye Afgan liderlerin bu siyasi yenilgisi yol açmtr. Biz NATO ile ilgili olarak da dürüst ve net bir analiz yapmak zorundayz. 20 yldr yaptmz maddi ve manevi fedakarlklara ramen beklemediimiz hzda bir çökü yaadk. Bundan çkarmamz gereken dersler olduu açk.

Öte yandan Afganistandaki varlmzn salad kazanmlar da göz ard edemeyiz. Amacmz terör örgütlerini ve bu örgütlerin eylemlerini engellemekti. Son 20 yldr hiçbir terör saldrs yaanmadn göz önünde bulundurursak bu konuda baarl olduumuzu söyleyebiliriz.

Ana Sayfaya Git