Sudan'da "askeri darbe" karşıtı protestolarda ölü sayısı 46'ya yükseldi

Sudan'da sivil yönetim talebiyle dün düzenlenen protesto gösterilerinde polisin müdahalesiyle yaralanan bir göstericinin daha hayatını kaybettiği ve 25 Ekim'den bu yana protestolarda ölenlerin sayısının 46'ya yükseldiği bildirildi.

Haberler 21.12.2021 - 10:20 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hartum

Darbe kart gösterileri organize eden Sudan Meslek Odalar Birlii bünyesindeki Sudan Doktorlar Komitesine göre, dün, Aralk Devriminin 3üncü yl dönümü nedeniyle düzenlenen gösterilerde bakent Hartumun arku Nil bölgesinde yaralanan bir protestocu daha hayatn kaybetti.

Böylece 25 Ekimde ordunun yönetime el koymasnn ardndan hükümeti feshi ve sonrasnda ald kararlara tepki olarak gerçekletirilen eylemlerde ölenlerin says 46 oldu.

Sudan Salk Bakanl ise dünkü gösterilerde polis ve göstericiler arasnda çkan arbedede bakent Hartumda 121, Kesele kentinde ise 2 kiinin yaralandn duyurdu.

Eski iktidar koalisyonu Özgürlük ve Deiim Güçleri, halk darbecilere kar direnii trmandrmaya çarrken, Hartum Direni Komiteleri ise Cumhurbakanl Saray önündeki oturma eylemi çarsn muhtemel can kayplar nedeniyle geri çektiini duyurdu.

Sudanda dün, Ömer el-Beir yönetiminin devrildii kitlesel protestolarn üçüncü yl dönümünde, sivil yönetim talebiyle ülke genelinde geni katlml gösteriler düzenlenmi, polis Cumhurbakanl Saray önünde toplanan binlerce göstericiyi gaz ve ses bombalaryla datmt.

Aralk Devrimiyle 30 yllk Beir rejimi sona ermiti

Sudanda ordunun 25 Ekimde hükümeti feshedip, Babakan Hamduk dahil onlarca siyasetçiyi gözaltna almasyla sonuçlanan askeri müdahale sonrasndaki yönetim krizini sona erdirmek amacyla 21 Kasmda, Burhan ile görevine iade edilen Hamduk arasnda siyasi anlama imzalanmt.

Anlama kapsamnda Burhan, Hamduku babakanlk görevinden azletme kararn iptal ederek teknokrat hükümeti kurmakla görevlendirmiti.

Darbe olarak nitelendirdikleri müdahale ve sonrasnda alnan kararlara tepki gösteren eski sivil iktidar koalisyonu Özgürlük ve Deiim Güçleri, Hartum Direni Komiteleri, Sudan Meslek Odalar Birlii ve baz siyasi partiler, iktidar sivillere devredilene kadar barçl direni ve sivil itaatsizlik çars yapmt.

Eski Cumhurbakan Beirin, 19 Aralk 2018de balayan halk ayaklanmasyla 11 Nisan 2019da devrilmesinin ardndan Austos 2019dan bu yana geçi sürecinin yaand, siyasi ve ekonomik krizin sürdüü ülkede, henüz hükümet kurulamad.

Sudanda geçici iktidarn askeri ortaklar, Temmuz 2023te seçimle i bana gelen hükümet kurulana kadar iktidar orta olmay sürdüreceini açklamt.

Ana Sayfaya Git