Sudan'da halk sokaklara indi

Hükümetin feshi talebiyle başkentin farklı noktalarında 6 gündür süren eylemlerin ardından bugün de binlerce hükümet destekçisi sivil yönetim ve devrime sahip çıkılması çağrısıyla meydanları doldurdu.

Haberler 22.10.2021 - 10:34 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Hartum

Sudann çeitli eyaletlerinde binlerce kii, Aralk 2018deki halk devrimine sahip çklmas ve sivil yönetim talebiyle gösteriler düzenledi.

Bakent Hartumun merkezi ile Bahri ve Umdurman bölgelerinde, Kesele, Gadarif, Niyala, Cineyne, Sinnar, Damazin, Medeni, Ubeyd gibi birçok kentte devrimi ve mevcut sivil hükümeti destekleyenler meydan ve sokaklara indi.

Sivil yönetime geçilmesi ve asker sivil ortaklnn sona ermesi çars yaplan gösterilerde eylemciler, demokratik sivil dönüümün bir an önce tamamlanmasn, iktidar koalisyonu Özgürlük ve Deiim Güçleri ittifakndan ayrlan Misak- Vatani oluumu ile askerin, hükümetin feshi yönündeki çarlarnn reddedilmesini istedi.

Öleden sonra farkl semtlerden konvoylar halinde gelerek Hartumun en ilek caddelerinden Sittinde toplanan göstericiler, yaktklar lastiklerle yolu trafie kapatt.

Göstericiler, Bütün güç halkn elinde, Sivil yönetim ve Devrim yolculuunu tamamlayacaz eklinde sloganlar att.

Babakan Abdullah Hamduk hükümetinden baz isimler de sivil yönetim gösterilerine destek verdi.

Sudan Meslek Odalar Birliinin öncülük ettii protestocu gruplar, askerle ortakln sona erdirilmesi, iktidarn devrimci güçlere braklmas, darbelerin reddedilmesi, Beir rejiminin tasfiyesi, kapsaml barn salanmas, devrimci güçlerden bir parlamentonun kurulmas ve suçlularn Uluslararas Ceza Mahkemesine teslimi gibi 13 maddelik talep listesi açklamt.

ktidar koalisyonu Özgürlük ve Deiim Güçlerinin de aralarnda olduu çok sayda parti ve grup gösterilere destek veriyor.

Kta tarihinde 11 ile en fazla askeri darbe giriimiyle karlaan Sudanda, bamszln kazand 1956dan günümüze kadar yönetimin deitii 3 darbe gerçekleti, 3 kez de halk ayaklanmas sonucu iktidar deiti.

Sudanda 19 Aralk 2018de hayat pahall nedeniyle balayan gösterilerin ülke genelinde rejim kartlna dönümesi üzerine, ordunun 11 Nisan 2019daki müdahalesiyle 30 yllk Ömer el-Beir dönemi sona ermiti.

Ülkede Austos 2019dan bu yana sivil gruplar, ordu ve bar anlamasna imza atan silahl hareketlerin iktidar paylat geçi dönemi devam ediyor.

Anayasal Bildiri anlamasna göre Sudanda, Devlet Bakanl Konseyi (Egemenlik Konseyi), kabine ve parlamento olmak üzere 3 yönetim mekanizmas bulunuyor.

Parlamentonun henüz açlamad Sudanda geçi döneminin ardndan 2024teki seçimlerle askerlerin yönetimi tamamen sivillere devretmesi bekleniyor.

Hükümet destekçisi gruplar, askerin Egemenlik Konseyinin yönetimini sivillere brakmasn ve seçimlere gidilmesini talep ederken, cumhurbakanl, babakanlk ve meclis önünde toplanan hükümet kartlarnn asker tarafndan desteklendiini iddia ediyor.

Hükümetin feshini talep eden gruplarn Cumhurbakanl Saray, Babakanlk ve parlamento çevresindeki gösterileri de sürüyor.

Ana Sayfaya Git