Sullivan, Taliban'ın Kabil'i ele geçirmesinden Afgan ordusunu sorumlu tuttu

ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Taliban'ın başkent Kabil'de kontrolü ele geçirmesine Afgan ordusunun başarısızlığının sebep olduğunu söyledi.

Haberler 17.08.2021 - 10:29 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sullivan, ülkesinde ABC ve NBC televizyonlarnn gündüz kua yaynlarna katlarak Afganistandaki duruma ilikin deerlendirmelerde bulundu.

ABD Bakan Joe Bidenn, ülkesinin Afganistanda bir on yl daha sava sürdürmesini istemediini, 20 ylda milyarlarca dolar yatrm yaplan ve eitilen Afgan ordusunun ülkeyi savunmaya balamasnn vaktinin geldiine inandn belirten Sullivan, Onlara (Afgan ordusu) irade kazandrmay baaramadk ve sonuçta Kabil için savamamaya karar verdiler. ifadesini kulland.

ABD için en kötü senaryonun ABDnin Afgan ordusunun kendisinin savamaya hazr olmad durumda binlerce askerini iç savaa sokmak olacan vurgulayan Sullivan, Bakan Bidenn bu meselede elinde olmadan kötü tercihler arasnda seçime zorland görüünü dile getirdi.

Kabilde olanlarn yüreklerini yaraladn ifade eden Sullivan, Bidenn tercihinin arkasnda olduunu kaydetti.

Talibann Afganistana hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasnda ubat 2020de varlan bar anlamas çerçevesinde bu yl uluslararas güçlerin Afganistandan geri çekilme süreci balamt.

Anlamada, yabanc güçlere saldrmamas öngörülen Talibann Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirilmemiti.

Taliban, e zamanl ekilde hazirandan bu yana iddetli saldrlarla Afganistanda birçok ilçeyi, son bir ayda da vilayet merkezlerini hzla ele geçirmiti.

Cumhurbakan Eref Ganinin ülkeyi terk etmesi ve hükümet güçlerinin bakentten ayrlmasyla Taliban, dün bakanlk saray ve kamu binalarnda kontrolü salamt.

Gelimeler üzerine ABD, Kabil Büyükelçiliindeki tüm personelin güvenli ekilde Hamid Karzai Havalimanna transfer edildiini açklamt.

Washington, Kabildeki Amerikallarn acil tahliyesi için Hamid Karzai Havalimannn hava trafik kontrolünü ele almt.

Ana Sayfaya Git