Sürece dair öneri!

Sudan'ın öne çıkan bağımsız muhalefet hareketi SPA, Askeri Geçiş Konseyine, yönetimin askeri temsille birlikte sivil idareye teslimi, meclis kurulması ve bakanlar kurulu oluşturulması gibi öneriler sundu.

Haberler 19.04.2019 - 09:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Sudanda gösterileri organize eden muhalif oluum Sudan Meslek Odalar Birlii (SPA), Askeri Geçi Konseyine, geçi süreciyle ilgili öneriler sundu.

SPA yöneticilerinden Medeni Abbas Medeni, Yönetimin sivil geçi hükümetine teslimiyle ilgili talebimizi vurguluyoruz. dedi.

Ülkedeki muhalefet güçlerinin ortak çats Özgürlük ve Deiim Bildirgesi Güçleri tarafndan konseye sunulan egemenlik, yasama ve yürütmeyle ilgili önerilere iaret eden Medeni, kendilerinin de konseye, yönetimin askeri temsille birlikte egemen, sivil idareye teslimi, milli meclis kurulmas ve bakanlar kurulu oluturulmas gibi öneriler sunduunu söyledi.

Özgürlük ve Deiim Bildirgesi Güçleri; Sudan Meslek Gruplar Birlii, Nida Sudan ttifak, Ulusal Birlik Güçleri, Muhalif Toplanma Koalisyonu ve baz siyasi partilerden oluuyor.

Askeri konsey Burhan bakanlnda ilk toplantsn gerçekletirdi

Sudan resmi haber ajansna göre, Askeri Geçi Konseyi, bakent Hartumdaki Cumhurbakanl Saraynda Abdulfettah el-Burhan bakanlnda ilk toplantsn gerçekletirdi.

Toplantda, siyasi, ekonomik ve güvenlik konular ele alnd.

Sudanda 19 Aralkta ekonomik kriz sebebiyle balayan gösterilerin, hzla bakent Hartum ve ülke genelinde rejim kartlna dönümesi ve bakentteki ordu karargah önünde youn katlml gösterilerin ardndan ordunun 11 Nisan Perembe günü yönetime el koyduunu açklamasyla 30 yllk Ömer el-Beir dönemi sona erdi.

Sudan Savunma Bakan Avad bin Avf, 11 Nisanda devlet televizyonunda Yüksek Güvenlik Konseyi Bakan sfatyla yapt konumada, ordunun ülke yönetimine el koyduunu, iki yllk geçi döneminin baladn ve Ömer el-Beirin tutuklandn duyurmutu. Ancak bin Avf, Sudanda Askeri Geçi Konseyi Bakan sfatyla yemin etmesinin üzerinden 24 saat geçmeden görevini braktn ve yerine Abdulfettah el-Burhan seçtiini açklamt.

Beirin dün, ev hapsinde tutulduu ordu karargah yaknndaki resmi konutundan bakent Hartumdaki Kuber Merkezi Hapishanesine nakledildii bildirilmiti.

Ana Sayfaya Git