Suriye konulu 7. Astana zirvesi!

Kazakistan'ın başkenti Astana'da düzenlenen Suriye konulu 7. toplantı, ikinci ve son gününde tarafların öncelikli olarak tutuklular ile esirlerin serbest bırakılması konusundaki yoğun görüşmeleriyle sürüyor.

Haberler 01.11.2017 - 09:40 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Türkiye, Rusya, ran, Bear Esed rejimi, askeri muhalefet ile gözlemci olarak katlan ABD, Ürdün ve BM heyetleri, Rixos President Otelde ikili ve üçlü görümeler yapyor.

Muhalefet kaynaklarndan alnan bilgiye göre, Ahmed Brri liderliindeki heyet, sabah saatlerinde Kazakistan Dileri Bakan Kayrat Abdrahmanov ile makamnda görütü.

Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin Suriye Özel Temsilcisi Aleksandr Lavrentiev, Rus basnna yapt açklamada, Kazakistan Cumhurbakan Nursultan Nazarbayevin garantör ülkelerle öleden sonra bir araya gelmek istediini duyurdu.

TUTUKLU VE ESRLERN DURUMU

Rusya, geçen turda muhalefet heyetine, rejimin cezaevlerindeki binlerce tutuklu ve esiri serbest brakmas konusunda Esedi ikna edecei sözünü vermiti.

Muhalifler, bu toplantda Rus temsilci Lavrentievden sözünü yerine getirmesini bekliyor.

Humustaki AA muhabirleri, 4 Ekimde gerginlii azaltma anlamas kapsamnda varlan atekes metninin imzas srasnda, muhaliflerin Rus arabuluculara 12 bin 147 mahkumun isimlerinin yer ald listeyi sunduunu bildirmiti.

Toplantya katlan kaynaklardan alnan bilgiye göre, taraflar tutuklu ve esir deiimiyle ilgili bir metin ortaya çkarmak için görümelerini sürdürüyor.

Rejim heyetinin, tüm tutuklular ve esirler yerine, yalnzca yarglanarak hüküm giymi olanlar, rejimin Kzlay eliinde brakmay teklif ettii ileri sürülüyor.

Muhalefet heyeti ise tüm tutuklu ve esirlerin, Kzlhaç gözetiminde serbest braklmasn talep ediyor.

Ana Sayfaya Git