Suriye konulu 8. Astana toplantısı sürüyor

Kazakistan'da Suriye konulu 8. Astana toplantısının son gününde askeri muhalefet heyeti, Rusya'dan tutukluların serbest bırakılması, kayıp kişilerin aranması, cenazelerin teslim edilmesi konularında ilerleme sözü aldıklarını ve Rus heyete Beşşar Esed rejimi ve PYD/PKK'nın hukuksuz eylemlerine ilişkin belgeler sunduğunu açıkladı.

Haberler 23.12.2017 - 09:11 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Askeri muhalefet heyeti, görümelerin ikinci ve son gününde Türk, Rus ve Birlemi Milletler (BM) heyetleriyle ayr ayr görümeler yapt.

Görümelerden sonra yazl açklama yapan askeri muhalifler, Türk heyeti ile dlib gerginlii azaltma bölgesindeki atekes ihlallerini masaya yatrdklarn belirtti.

Türk yetkililer ile tutuklularn serbest braklmas konusunu da ele aldklar ifade eden muhalifler, Bugün konuda anlamaya varmak için youn bir oturum yaplacak. ifadelerini kulland.

Açklamada, Soçide yaplacak Ulusal Diyalog Kongresi ile ilgili u deerlendirmeler yer ald:

Türk heyeti, askeri devrim güçleri delegasyonuna (askeri muhalefet) davetliler, bu kongrede muhaliflerin rolü ve kongrenin Cenevre süreci, BM ve ilgili uluslararas kararlarla ilikisi üzerinde durduklar üç konu olduunu açklad.

- Suriyedeki durumun özeti budur

Askeri muhalefet, bugün Rus heyeti ile de bir görüme yaptklarn bildirdi.

Açklamada, Rusyann kendilerine mevcut turda tutuklular, kayp kiiler ve cenazelerin teslim edilmesi konularnda ilerleme salanaca konusunda söz verdii belirtildi.

Rus heyetinin Soçideki Kongreye Msr, Suudi Arabistan, Birleik Arap Emirliklerinin (BAE) de katlabileceini söyledii bilgisine yer verildi.

Heyette bulunan Humus temsilcisi Fatih Hassun, Rus heyeti bakan Aleksandr Lavrentieve Rusya Devlet Bakan Vladimir Putinin 11 Aralktaki Hmeymim askeri üssünü ziyareti srasnda, bir Rus komutann Putin ile birlikte yürümek isteyen Bear Esedi durdurduu ann fotorafn gösterdi.

Hassunun Suriyedeki durumun özeti budur diyerek gösterdii fotorafa Lavrentievin gülerek yant verdii örenildi.

- Muhalefet, rejimin katliamlarn ve PYD/PKKnn hak ihlallerini belgeledi

Bu arada muhaliflerin, Rus yetkililere baz belgeler sunduu örenildi.

Humus Krsalndaki el-Ganto Beldesinde lenen El-Assaf Katliam balkl belgenin, (2015te Assaf ailesinden 45 kiinin rejimin hava saldrsnda öldürülmesi) ve dier bölgelerde rejimin yapt saldrlara ilikin olduu belirtildi.

Ayrca Suriyenin kuzeyinde Frat Kalkan Harekatnda kurtarlan bölgede baz Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) komutanlarna suikast planlarna ilikin ele geçirilen ses kaytlar da Rus heyete teslim edildi.

Söz konusu ses kaytlarnda rejimin baz güvenlik görevlilerinin konumalarnda ÖSO komutanlarn, Rus saha komutanl destei ile öldürme planlarnn geçtii bilgisine ulald.

Belgeler arasnda PYD/PKKnn sivillere kar hak ihlalleri, mülklerine el koymalarn içeren veriler de yer ald.

8. Astana görümelerinin sonuç bildirisinin okunaca ana toplantnn ksa süre içinde balamas bekleniyor.

Ana Sayfaya Git