Suriye muhalefetinin Riyad toplantısı

"Cenevre'ye ön koşulsuz gidiyoruz ancak siyasi geçişe ilişkin düşüncemiz güvenli bir ortamın oluşturulmasından geçiyor. Bu da rejim olduğu sürece gerçekleşemez"

Haberler 25.11.2017 - 10:28 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suudi Arabistann bakenti Riyaddaki toplantya katlan Suriyeli muhaliflerin büyük bölümünün, geçi sürecinde Bear Esedin yönetimi brakmas konusunda hemfikir olduu bildirildi.

Toplantnn ardndan basn mensuplarna açklamalarda bulunan Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK) üyesi Besme Kadmani, Cenevreye 50 kiiden oluan bir heyet gönderilmesine karar verildiini ve heyetin bakan, liderleri ve karar mekanizmalarnn belirlenmesi ileminin ilerleyen saatlerde gerçekleeceini söyledi.

Müzakerelerde çtalarnn, geçi süreci baladnda Bear Esedin yönetimi brakmas olduunu belirten Kadmani, Cenevreye ön koulsuz gidiyoruz ancak siyasi geçie ilikin düüncemiz güvenli bir ortamn oluturulmasndan geçiyor. Bu da rejim olduu sürece gerçekleemez. dedi.

Katlmclar arasnda Moskova grubu dnda Esedin gitmesi konusunda fikir birlii olduunu vurgulayan Kadmani, bu nedenle Cenevrede her kesimden Suriye halkn temsilen tek bir heyetin olacan aktard. Kadmani, heyette SMDK, Ulusal Koordinasyon Kurulu, askeri gruplar, Moskova ve Kahire gruplarnn yer alaca bilgisini paylat.

- Moskova grubu Esedin gitmesine çekinceli yaklat

Suriye muhalefetinin Kahire grubu Bakan Firas el-Halidi ise iki gün süren toplantnn sonuç bildirisini özetleyen bir konuma yapt. Halidi, toplantya katlanlarn Esedin yönetimi brakmas üzerinde durduunu, Moskova grubunun ise buna çekinceli yaklatn kaydetti.

Halidi, Riyad toplantsna katlanlarn, tüm muhalif grup ve oluumlar temsil edecek ve müzakere görevini üstlenecek 50 kiiden müteekkil bir heyet kurulmasnda anlatn yineledi.

Firas el-Halidi, Birlemi Milletler (BM) Suriye Özel Temsilcisi Staffan de Misturaya da Cenevre-1 görümeleri ve BM Güvenlik Konseyinin 2254 sayl kararn temel alacak siyasi çözüme varlmas için ön koulsuz dorudan müzakerelere balama çars yapldn belirtti.

Kahire ve Moskova gruplarnn toplantdan çekildii yönündeki haberleri yalanlayan Halidi, çekilmeleriyle ilgili durumun teknik formda yaanan bir anlamazlktan kaynaklandn ancak sorunun çözüldüünü ifade etti.

Riyaddaki toplantya katlan muhalifler, Cenevre görümelerini yürütecek heyetin yeni üyelerinin seçildiini duyurmutu.

lk müzakere heyeti Aralk 2015te birinci Riyad toplantsnda oluturulmu ve Cenevredeki görümelerde muhalifleri temsil etmiti.

Ana Sayfaya Git