Suriye sınırı artık daha güvenli

TÜRK Silahlı Kuvvetleri tarafından başlatılan Fırat Kalkanı harekatı ile terör unsurlarından temizlenen Suriye sınırı Fiziki Güvenlik Sistemi ile de güvenli hale getirildi.

Haberler 03.03.2017 - 09:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriye ile 169 kilometre uzunluunda olan Gaziantep ve Kilis snrnn 90 kilometresinde modüler beton duvar ina edildi. Güvenlik için ayrca snr hattna sabit duvar, akordeon, gözetleme kulesi, kafes tel, aydnlatma ve hendek kazld. Yaplan çalmalarla at ve araçla kaçakçln neredeyse sonlandrld snr hattnda, kaçak geçilerde de yüzde 40 azalma saland.

Genelkurmay Bakanl dün Frat Kalkan harekatnn sürdürüldüü Azez-Cerablus hattna komu Gaziantep ve Kilis bölgelerindeki snr hattnda güvenlii salayan 1inci Hudut Alay Komutanlnn sorumluluk alannda yaplan çalmalar ile güvenlik önlemlerini gazetecilere bilgi verildi. 1inci Hudut Alay Komutanlnda verilen brifingde konuan Albay Alparslan Klnç, 911 kilometrelik Suriye snrnn 169 kilometresinin sorumluluk sahalarnda olduunu ifade etti.

Kaçakçlk ve kaçak geçileri önleyip ayn zamanda suç ve suçlularla mücadele ettiklerini anlatan Albay Klnç, 169 kilometrelik snr hattnda 3 tabur ve 27 karakol ile hizmet verdiklerini kaydetti. Alaya bal karakollardan 16snn yeni tip olduunu anlatan Klnç, eski tip 11 karakolun ise TOK tarafndan bir yl içerisinde yenileneceini dile getirdi.

DRONELER DE KULLANILIYOR

Snr hattnda beton duvar, hendek, kafes tellerle önlem alndn vurgulayan Albay Klnç, ayrca rokete dayal kule ve kulübeler, termal kameralar ile aydnlatma direkleri ve sürekli devriye görevi yapan zrhl araçlarla güvenlii saladklarn kaydetti.

14 noktada özel güvenlik bölgesi uygulama ile desteklenen güvenlik önlemleri arasnda ayrca havadan da her an droneler de dahil insansz hava araçlaryla snrn iki tarafnn da gözetleniyor.

NSAN KAçAKçILII BTT

Geçmite snra yakn noktalarda insan kaçakçlnn yapld, snrda tarlas bulunanlarn Suriyeden geçi yaparak Türkiyeye gelenleri traktör römorklar ile tad, özel güvenlik bölgesi uygulamas ile bunun engellendii kaydedildi.

Suriye snrnda güvenliin salanmas için yaplan modüler beton duvarlarn yükseklii 3 metre. Amerika- Meksika snrnda daha önce 5 ile 7 metre, yeni dönemde yaplacak olanlarn ise 12 metre yüksekliinde olmas öngörülürken, askeri yetkililer Türkiye snrnda 3 metre yüksekliin yeterli olduunu insan ile gözetleme ve nöbet takibi ile kaçakçlk ve kaçak geçilerin mümkün olmayacan ifade etti.

K SINIRI DA SADECE TÜRK ASKER KORUYOR

1inci Hudut Alay Komutan Albay Alparslan Klnç, snr birliklerinin sadece Türkiye deil ayn zamanda resmi bir devlet olmad için Suriye snrnn da güvenliini Türk Silahl Kuvvetlerinin birliklerinin saladn ifade etti. Birliklerin iki ülke snrn da koruyor olmasnn zorluklarn anlatan Albay Klnç, 360 derece bakla snrda güvenlii saladklarn kaydetti.

GAZANTEP-KLS SINIRI 3 AYDA DUVARLA KAPATILACAK

Albay Klnç, sorumluluk alanlarndaki 169 kilometrelik snr hattnn 90 kilometresinde modüler beton duvar inas yapldn kalan 69 kilometrelik bölümün de TOK ve yüklenici firmalar tarafndan 3 ay içerisinde tamamlanacan ve böylece Gaziantep ile Kilisin Suriye ile olan snrnn tamamen duvarla kapatlacan söyledi.

AT VE ARAçLA GEç MÜMKÜN DEL

Bunun yan sra snr hattnda 67 gözetleme kulesi, 34 kilometre güçlendirilmi kafes tel engeli yaplan snr hattnda146 kilometre de hendek kazl olduunu anlatan Albay Klnç, Fiziki engel sistemleri sayesinde unu söyleyebiliriz; snrmzdan atl ve araçl olarak kimse geçemez. Yasa d geçi teebbüsleri olduunda da snr birlikleri olarak gereini yapyoruz dedi.

Snr hattnda at, araç, srtla yaplan kaçakçln modüler beton duvar uygulamas ile sonland örenildi. 2014 ylnda 3 bin 474 kaçakçlk olayna müdahale edilen Gaziantep ve Kilis snr hattnda geçen 2016 ylnda alnan önlemler ile birlikte bu saynn 77ye dütüü belirtildi.

Snrdaki kaçak geçilerde de önemli oranda düü saland. 2015 ylnda 12 bin 183 kaçan geçi yapt snr hattnda geçen yl yüzde 40 düü ile bu say 8 bin 531e geriledi.

DEAA GÖZ AçTIRILMIYOR

Bu arada son iki yllk dönemde Gaziantep ve Kilis snrndan Türkiyeye geçmek veya gelmek isteyen terör örgütü DEA mensubu 634 kii yakaland. DEAllarn yan sra geçen yl snr hattnda 49da PYDli terörist ele geçirildi.

Karakollarda görev alan askerler de 24 saat boyunca eli tetikte gözü Suriye snrnda teyakkuz halinde bekliyor. Askerler sk sk yemeklerini komutanlar ile yerken, Albay Klnç son olarak terör örgütü PYD denetimindeki Afrinin Meydan Akbez Köyüne komu Höyük Hudut Karakolunu ziyaret ederek askerlerden tekmil alp, denetim yapt.

Ana Sayfaya Git