Suriye Sivil Savunması, Doğu Guta'daki kimyasal silah katliamının kurbanlarını andı

Suriye Sivil Savunması (Beyaz Baretliler), başkent Şam'ın Doğu Guta bölgesinde düzenlenen kimyasal silah saldırısının kurbanlarını, katliamın 10. yılında İdlib ilinde düzenlenen etkinlikle andı.

Haberler 20.08.2023 - 23:43 Son Güncelleme : 21.08.2023 - 00:34

Sivil Savunma gönüllüsü Nede Raşid, AA muhabirine, Beşşar Esed yönetiminin, Dogu Gutaya düzenlediği kimyasal saldırının 10. yılı dolayısıyla saldırıda ölenlerin yakınlarıyla dayanışma faaliyeti düzenlediklerini söyledi.

Raşid, Katliamı unutmamız mümkün değil. Katiller hesap vermiyor. Adaletin yokluğu katilleri daha çok cesaretlendiriyor ve katillerin katliam yapmasını teşvik ediyor. dedi.

Suriye ordusunun iç savaş sürecinde Doğu ve Batı Guta, Duma, Zemelke, Sermin, Serakib ve Han Şeyhun gibi yerlere onlarca kez kimyasal saldırı düzenlediğini belirten Raşid, (Suçlulara) Caydırıcı yaptırımlar gerekiyor. Adalet karşısında cezalandırılması ve adaletin sağlanmış olması gerekiyor. şeklinde konuştu.

Raşid, etkinlikte kimyasal saldırıyı simgeleyen bazı Grafiti resimleri çizdiklerini ifade etti.

Etkinliğe katılan Semir Aktaa da Doğu Gutaya düzenlenen kimyasal saldırının 10. yılı münasebetiyle toplandıklarını söyledi.

Suçluların adalet karşısında hesap vermesi gerektiğini ifade eden Aktaa, Yapılan katliamı bir an bile olsun unutmadık. dedi.

DOĞU GUTA KATLİAMI

Suriye yönetimi, 21 Ağustos 2013te başkent Şamın Doğu Guta bölgesinde kimyasal silaha başvurarak, 1400ün üzerinde sivili öldürmüştü.

Katliamda, çoğu kadın ve çocuk binlerce sivil de zehirli gazlardan etkilenmişti.

Katliamın ardından Doğu Guta, 2018de de Suriye yönetiminin en sıkı ablukasını uyguladığı, neredeyse tüm silahları kullandığı bölge haline gelmişti.

Bölgedeki muhalifler, Şam yönetimi ve Rusya ile yaptıkları mecburi anlaşma neticesinde Nisan 2018de Doğu Gutayı boşaltmak zorunda kalmıştı.

5 yıllık kuşatmadan çıkan siviller, halihazırda ülkenin kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki alanlarda yaşam mücadelesi veriyor.

Suriye İnsan Hakları Ağının raporuna göre, Şam yönetimi, Suriyede iç savaşın başlamasının ardından muhaliflerin kontrolündeki yerleşimlere 217 kez kimyasal silah saldırısı gerçekleştirdi.

Ana Sayfaya Git