Suriye'de iç savaş

PKK'nın Suriye kolu PYD’nin başını çektiği Menbic Askeri Konseyi, ÖSO ile cephe hattında olan ilçenin batı kırsalın Suriye rejimine bırakarak çekilmesinin ardından bir açıklama yaptı. “Menbic ve kırsalı ABD öncülüğündeki koalisyonun ve Menbic Askeri Konseyi’nin koruması altındadır” dedi.

Haberler 07.03.2017 - 09:21 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Menbicin batsn Suriye rejimi askerlerine brakarak douya doru çekilen PYD öncülüündeki Menbic Askeri Konseyi bir açklama yaparak Menbic ilçesinin Kürtlerle ibirlii halindeki yerel güçler ve ABD öncülüündeki koalisyonun korumas altna olduunu duyurdu.

Pazar günü yaplan açklamada Menbic ve krsalnn Menbic Askeri Konseyi ve uluslararas koalisyonun korumas altndadr denildi. Açklamada, geçen yl Austos aynda ehrin ABD öncülüündeki koalisyonun desteiyle Suriye Demokratik Güçleri (SDG) tarafndan IDden alnmasndan bu yana, SDG tarafndan oluturulan Menbic Askeri Konseyi tarafndan kontrol edildii bilgisi de yer ald.

ABD Dileri Bakanl yetkilileri, u aamada bu konuda bir açklama yapmyoruz yantn verdi.

Rusyadan Menbic ve çevresi Esed güçlerine devredilecek açklamas

SDG, Rusya ile anlatn duyurarak Perembe günü Menbicin batsndaki mahallelerden doudaki ehir merkezine çekildikten sonra Rus Savunma Bakanlndan bir açklama gelmiti.

Rusya Genelkurmay Bakanl Ana Harekat Daire Bakan Sergey Rudskoy, Cuma günü gazetecilere yapt açklamada SDGnin yapt açklamann aksine Menbic ve çevresinden çekileceklerini söylemiti:

PYD, Menbic ve çevresinden çekilmeyi ve burann Esed güçlerine devredilmesini kabul etti.

Ankaradan gelen Hedef Menbic açklamalar

Ankaradan, El Bb operasyonunun geçen hafta Pazartesi tamamlanmasyla birlikte bir sonraki hedefin Menbic olduuna dair açklamalar geliyordu.

Cumhurbakan Erdoan, Sal günü Pakistana gitmeden önce havalimannda yapt basn toplantsnda Bizim buradaki hedefimiz Cerablus, Rai, Dabk, El Bb ama ondan sonra da -tabii koalisyon güçleriyle Rusyayla, Amerikayla mutabk kalmamz halinde gerek Menbic gerekse Rakkaya yönelik de atlacak olan admlar var demiti.

Ankarann, Menbicden SDGnin çekilmesini istemesinin sebebi, SDGnin öncülüünü ve komuta kademesini PKKnn Suriye kolu PYD/YPGnin oluturmas. ABD destekli YPG birlikleri Austos aynda Menbici ele geçirmi, Washington Ankaraya PYDnin operasyon sonras Menbicden douya çekileceinin sözünü vermiti.

Ancak ABDnin Menbicde dört adet eitim kamp ve askeri uzmanlar bulunuyor. Washingtondan henüz çekilmeyle ilgili bir adm gelmemiken ÖSO, Menbice doru ilerlemeye balad ve YPG ile çatmalar yaand. Bunun üzerine YPG, ÖSO ile snr hattndan çekilerek bölgeyi Suriye rejimine brakt.

Böylece Frat Kalkan Operasyonu kapsamnda Menbic snrna kadar ilerleyen TSK destekli Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) birlikleriyle oluan cephe hatt da ortadan kalkm oldu.

Ana Sayfaya Git