Suriye'de Kuzey Humus için müzakereler sürüyor

Esed rejimi ve destekçisi Rusya, gerginliği azaltma bölgelerinden Kuzey Humus ablukasının sonlandırılması için zorunlu tahliyeyi şart koştu.

Haberler 03.05.2018 - 09:13 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyedeki Bear Esed rejimi ile ablukada tuttuu ve gerginlii azaltma bölgeleri kapsamndaki Kuzey Humustaki askeri muhalif gruplar, bölgedeki kuatmann sonlanmas için anlamaya varamad.

Önceki gün rejim ve muhalifler, Rusyann arabuluculuunda Kuzey Humus ablukasnn sonlandrlmas için görümeler yapt.

Ancak askeri muhalif gruplarn, rejimin askeri unsurlarnn bölgeye girmemesi, çkmak isteyenlerin çkp kalmak isteyenlerin bölgede yaamaya devam edebilmesi, rejimin bölgeye yeniden su vermesi, atekesin Türkiye ve Rusyann gözetiminde sürmesi gibi talepleri karlanmad.

Rusya, ksa süre önce Dou Gutada uygulanan zorunlu tahliye ve askeri muhaliflerin silahlarn teslim etmesi artlarn dayatt.

Dileri Bakan Mevlüt çavuolu da dün öle saatlerinde Rus mevkida Sergey Lavrov ile telefon diplomasisi yapt.

Ancak Rusyann tavrnn deimemesi ve muhalif gruplarn büyük ksmnn artlar kabul etmemesi üzerine anlama salanamad.

Bölgede Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) çats altndaki gruplarn ittifak olan Dördüncü Kolordu, Kuzey Humustan çkmayacaklarn ve çatmaya hazrlandklarn duyurdu.

Ayn zamanda bölgedeki siviller, Rusyann dayatmaya çalt anlama artlarn protesto etti.

Rusya, yerel saatle 12.00ye kadar askeri muhalif gruplara süre tandn bildirdi.

- Humus gerginlii azaltma bölgesinde durum

Humusun kuzeyinde muhaliflerin kontrolündeki 592 kilometrekarelik alan 5 yldr abluka altnda tutuluyor. Bölgede 200-250 bin kii yayor.

Bölge, Türkiye, Rusya ve ran tarafndan Mays 2017de Astana anlamalar çerçevesinde gerginlii azaltma bölgeleri kapsamna alnmt.

Rusya, Humusun kuzeyini kapsayan gerginlii azaltma bölgesinde 4 Ekim 2017de rejim ve muhalifler arasnda atekese varldn duyurmutu.

Ancak rejim, geçen ay amdaki Dou Gutay abluka ve youn saldrlar neticesinde ele geçirdikten sonra, 14 Nisanda Kuzey Humusa yönelmiti.

Ana Sayfaya Git