Suriye'de rejim güçleri Han Şeyhun'a yaklaştı

Suriye'de rejim güçleri, daha önce kimyasal silah saldırısı düzenledikleri İdlib'in Han Şeyhun ilçesinin 5,4 kilometre yakınına kadar ilerledi.

Haberler 15.08.2019 - 09:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Rusyann garantörlüünü yapt rejim güçlerinin Astana anlamalarn hiçe sayarak düzenledii youn hava ve kara saldrlar bölgeyi olumsuz etkilemeye devam ediyor.

Rejim güçleri, dlibin güneyinde Hama snrndaki Habit beldesini ve Sukeyk Tepesini Özgür Suriye Ordusundan (ÖSO) aldktan sonra Kefer Ayn köyündeki stratejik öneme sahip Tel Teri Tepesini de ele geçirdi.

Böylece rejim güçleri, dlibin Han eyhun ilçesinin batsndan 5,4, dousundan da 11 kilometre kadar yaklam oldu.

Morikteki TSK gözlem noktas

Rusya destekli Esed rejiminin ilerledii bölgede, Morik ilçesinin güneydousunda Türk Silahl Kuvvetlerine (TSK) ait bir gözlem noktas bulunuyor.

Muhalifler, saldrlarn genilemesi veya bir kuatma hamlesinin gerçeklemesi durumunda Morikteki gözlem noktasnn da kuatma tehlikesine gireceini deerlendiriyor.

Han eyhuna kimyasal saldr

Esed rejimin 4 Nisan 2017de düzenledii sarin gaz saldrsnda 100 sivil ölmü, 500den fazla sivil yaralanmt.

Kimyasal saldrnn ardndan ABD, 7 Nisanda rejime ait ayrat askeri hava üssünü vurmutu.

Birlemi Milletler (BM) ile Kimyasal Silahlar Yasaklama Örgütü (KSYÖ) ortak soruturma misyonu tarafndan (JIM), 6 Eylül 2017de Han eyhunda sarin gaz kullanld, 27 Ekim 2017de de saldrnn rejim tarafndan düzenlendii teyit edilmiti.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki durum

Suriyenin kuzeybatsndaki dlib ili neredeyse iç savan bandan bu yana muhaliflerin kalesi konumunda.

ç göçle nüfusu 4 milyona ulaan dlibin merkezi, Mart 2015te muhaliflerin kontrolüne geçti. Bu nedenle dlib, rejimin en youn hedef ald bölgelerin banda geliyor.

Türkiye, Rusya ve ran 4-5 Mays 2017deki Astana toplantsnda, dlib ve çevresini Gerginlii Azaltma Bölgesi ilan etti. Rejim güçlerinin atekesi sk sk ihlal etmesi üzerine Türkiye ve Rusya ek mutabakata vard.

Rejim güçleri, destekçilerinin yardmyla 17 Eylül 2018de Rusyann Soçi kentinde imzalanan mutabakata ramen saldrlarna devam ediyor.

Esed rejimi ve destekçilerinin, Türkiye ve Rusyann dlib mutabakatn imzalad 17 Eylül 2018den bu yana atekesi ihlal ederek gerçekletirdii saldrlarda 750 binden fazla sivil yerlerinden edildi.

Suriye nsan Haklar A (SNHR), Bear Esed ve destekçilerinin, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesine 26 Nisan-27 Temmuzda düzenledii saldrlarda 208i çocuk, 140 kadn 781 sivilin yaamn yitirdiini duyurmutu.

Ana Sayfaya Git