Suriye’de siyasi çözüm için müzakere trafiği hızlandı

SURİYE’de kalıcı ateşkesin sağlanması ve iç savaşa siyasi çözüm bulunması amacıyla 23 Ocak’ta Kazakistan’ın başkenti Astana’da, Esad rejimi ile muhalif gruplar arasında yapılacak toplantı öncesi, Ankara ve Moskova’da kritik görüşmeler yapıldı.

Haberler 16.01.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Geçen çaramba gününden beri Ankarada yaplan muhalif gruplar toplantsndan Astanaya gidilmesi yönünde karar çkt bildirildi. Dileri Bakanl, Genelkurmay Bakanl ve Milli stihbarat Tekilatndan (MT) yetkililerin de hazr bulunduu toplantda, 31 Suriyeli muhalif gruptan 27sinin Astanaya gidilmesi dorultusunda karar ald belirtildi. Toplantlarn devam ettiini söyleyen bir muhalif temsilcisi Hürriyete, Toplantya katlm yönünde ezici çounlukla karar alnd. Ahraru am ve baz gruplar ise rejim güçlerinin atekese uymad gerekçesiyle Astanaya gidilmesini içeren bildiriyi imzalamad. Bu gruplar önce Suriyede u anki atekesin rejim ve Rusya tarafndan nasl ihlal edildiinin tespit edilmesi için Astana öncesi uluslararas bir gözlemci heyetinin Suriyeye gönderilmesinde srar ediyorlar dedi.

SUUD ENGEL DDASI

Baka bir muhalif gruptan bir temsilci de, Suudi Arabistann Astanaya gidilmemesi için muhalif gruplara bask yaptn öne sürdü. Ayn yetkili, Arap basnnda çkan baz haberlerde, Türkiyenin muhalif gruplara Astanaya gitmeleri için bask yapt yazlyor. Arap basnna bunu yazdran Suudi yönetimi iddiasnda bulundu. Rus Sputnik ajansnn haberine göre toplantya katlan gruplar arasndaki Ahraru am, Feylak el am, Bayan Hareketi ve Ahle amn temsilcileri ise bildiriyi imzalamay reddetti. Bildiride muhaliflerin Kazakistann bakenti Astanaya katlm için Suriyenin güneyinde ve amda bugünden itibaren 10 günlük atekes salanmas gibi önkoullar yer ald. Moskovada ise Rusya, Türkiye ve ran heyetleri arasnda Astana zirvesi hazrlk sürecinin ele alnd bir görüme yapt.

Ana Sayfaya Git