Suriye’de tahliyeler yeniden başladı

Suriye’de doğu Halep bölgesinden tahliyeler iki gün sonra yeniden başladı. Muhalifler ve rejim güçleri arasındaki mutabakata göre, İdlib ilinde muhaliflerin kuşatmasındaki Fua ve Kefreya beldelerinden de birkaç saat içinde tahliye konvoyunun yola çıkması bekleniyor.

Haberler 20.12.2016 - 09:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Halepin dousundaki kuatma bölgesinde bulunan AA muhabirlerinin bildirdiine göre, rejim ve rejim yanls terörist gruplar ile muhalif güçler arasnda yeni bir mutabakat saland.

Mutabakat, Türkiye ile Rusyann arabulucuu ve garantörlüünde gerçekleti.

Mutabakata göre, dou Halepteki sivil ve muhaliflerin 20 bininin bugün, geri kalannn tümünün sal günü tahliye edilmesi öngörülüyor.

lk etapta yaklak 500 kii yarm saat önce rejim bölgesinden geçerek muhaliflerin kontrolündeki bat Halep krsalna ulat.

Buna karlk, dlibde muhaliflerin kuatmasnda bulunan Fua ve Kefreya beldelerinden 3 gün içinde toplam 4 bin kii tahliye edilecek. ki beldedeki tahliyenin birkaç saat içinde balamas planlanyor.

- Fua ve Kefreyann durumu

ii mezhebine mensup toplamda yaklak 15 bin nüfusa sahip Fua ve Kefreyay, Hizbullah ve ran Devrim Muhafzlarna bal militanlar kontrol ediyor.

Beldeler 1,5 yldr muhaliflerin kuatmasnda. Ancak rejim havadan youn ekilde insani ve askeri yardm ulatryor. Halkn ihtiyaçlar bu ekilde karlanyor.

Muhalifler, rejim kuatmasnda 18 bölge daha bulunduunu, Fua ve Kefreyaya dair tüm taleplerin kabul edilmesi halinde rejim güçlerinin ablukada olan 18 yerleimde katliam yapabileceinin altn çiziyor

- Madaya ve Zebadaniden de tahliyeler olacak

Mutabakatla, rejim ordusu ve rejim yanls teröristlerin kuatmasnda bulunan amn Madaya beldesive Zebadani ilçesinden de tahliyeler gerçekleecek.

Hasta, yaral ve çocuklardan oluan bin 500 kiinin Sal günü çkartlmas bekleniyor.

- Tahliyeleri teröristler engellemiti

ranl General Seyid Cevad komutasndaki rejim yanls terör gruplar, geçen Perembe ve Cuma günü, dou Halepten rejim bölgesine giden tahliye konvoylarna saldrm, toplam 18 sivili öldürmütü. Atekes ve tahliyelere bandan beri kar çkarak yüzbinlerce sivilin hayatn hiçe sayan terör gruplar, son saldrlarn ardndan Fua ve Kefreyadan da tahliyelere izin verilmesi artn ileri sürmütü.

Rejim yanls terör gruplarnn eylemleri, uluslararas kamuoyunda ve Birlemi Milletler yetkilerince sk sk sava suçu olarak nitelendiriliyor.

Lübnan ve Irak Hizbullah, Afganistanl Fatimiyun Tugay, Irakl Nüceba Hareketi Tugay ile Bakr Tugay toplamda yaklak 7 bin teröristle Halepin dousunda igallerini sürdürüyor.

Ana Sayfaya Git