Suriye'de yeni göç dalgası

Esed rejimi, Rusya ve İran destekli grupların İdlib'e saldırıları nedeniyle son 5 günde en az 80 bin sivil daha Türkiye sınırı yakınlarına göç etti

Haberler 21.12.2019 - 10:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyede Bear Esed rejimi güçleri ve Rusyann, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi snrlar içerisindeki yerleimlere saldrlar sonucu son 5 günde en az 80 bin sivil, Suriye-Türkiye snr hattna yakn bölgelere göç etti.

dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde yerinden edilen sivillere ilikin veri çalmas yürüten Suriye Müdahale Koordinatörlüü Müdürü Muhammed Hallajdan alnan bilgiye göre, Esed rejimi ve ran destekli yabanc terörist gruplardan oluan rejim güçleri ile Rusyann saldrlar nedeniyle son 5 günde en az 80 bin sivil evlerini terk etti.

dlibin güneyindeki yerleimler ve özellikle Maarratünnuman ilçesi krsal, göç veren bölgelerin banda geliyor.

Yerlerinden edilen aileler, barnak, çadr, battaniye ve yatak gibi yaam malzemelerine acil ihtiyaç duyuyor.

Saldrlarn aralksz sürmesi nedeniyle gerçek göç rakam da tespit edilemiyor. Esas rakamn 80 binden çok daha fazla olduu tahmin ediliyor.

- Kasm ay bandan bu yana 180 bin sivil göç etti

Hallaj, dlib Gerginlii Azaltma Bölgesindeki youn saldrlar nedeniyle kasm ay bandan bu yana en az 180 bin sivilin yerinden edildiini ifade etti.

Rejim güçleri ile Rusyann hastane, okul, cami, Sivil Savunma merkezi ve evleri vurduunu belirten Hallaj, Bu sayede sivillerin geri dönüünü engellemek istiyorlar. dedi.

- Kyamet koptu

Göç eden sivillerden Muhammed Haa da, Dün gece uyumadk. 10 yldr yaadmz en kötü günler içerisindeyiz. diye konutu.

Haa, öyle devam etti:

Rejim uçaklarnn ikinci saldry yapmas zaman alyor. Bu sürede kaçabiliyoruz. Ancak Ruslar aralksz bombalyor. Hiç durmadan. Gece gündüz bombardman. Gündüz kimse hareket edemiyor. Kyamet koptu. Genel olarak kimse nereye gideceini bilemiyor.

Rejim güçleri ve Rusyann devam eden saldrlar sonucu kaçan sivillerin büyük bir ksm, Hatayn Reyhanl ilçesi karsndaki Suriye topraklarnda yer alan Atme, Kah, Deyr Hassan ve Kefer Lusin gibi bölgelerdeki snra yakn kamplar ile dlibde zeytin aaçlarnn bulunduu alanlara, Türkiyenin terörden arndrd Frat Kalkan ve Zeytin Dal Harekat bölgelerine snyor.

Türkiye ile Rusya arasnda, 17 Eylül 2018de imzalanan mutabakattan bu yana dlib Gerginlii Azaltma Bölgesinde, rejim ve Rusyann saldrlarnda 1300den fazla sivil öldü. Saldrlarn youn olduu yerlerden, nispeten sakin yerlere ve özellikle Türkiye snr yaknna göç edenlerin says ise son bir ylda 1 milyonu at.

Ana Sayfaya Git