Suriye'deki kamplarda yaşayan siviller aşırı sıcaklarla da mücadele ediyor

Suriye'nin kuzeybatısındaki İdlib ilinde zorla yerlerinden edilerek kamplara sığınan siviller, derme çatma çadırlarda, mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyreden sıcaklıkla da mücadele ediyor.

Haberler 30.07.2021 - 00:33 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Esed rejimi güçlerinin saldrlar sonucu yüz binlerce sivilin yerinden edildii dlibde, gün içinde 40 derecenin üzerine çkan scaklk, çou kadn ve çocuklarn yaad çadrlarda hayat durma noktasna getirdi.

Bölgedeki ar scaklara kar dayanksz, eski ve çürümü çadrlarda yaayan aileler, kavurucu hava nedeniyle zor günler yayor.

dlibdeki bn-i Sina Hastanesinde görevli Uzman Doktor Ammar Rahhal, AA muhabirine yapt açklamada, scaklklarn mevsim normallerinin oldukça üzerinde seyretmesi nedeniyle çadrlarda yaayan sivilleri olumsuz etkilediini söyledi.

Snmac kamplarda scakln 42 santigrat derecenin üzerine çktn belirten Rahhal, bölge halkn scaklara kar uyard.

Rahhal, bu durumdan en çok çocuklarn etkilendiini ifade ederek Saat 11.00-13.00 aras darda oynayan çocuklar güne çarpmasna maruz kalyor, hastanede tedavi altna alyoruz. dedi.

NALLAH BR AN ÖNCE EVMZE DÖNERZ

Esed rejiminin Halepin güney krsalna youn saldrlar sonucu zorla yerinden edilerek dlibdeki Ermenez kampna yerleen Yahya Uayyid, çadr, insanlar ne yazn scandan ne de kn souundan koruyor. u an çadrda bir gün yaamak, bir yla bedel. deerlendirmesini yapt.

Göç srasnda yanlarna eya alamadklarn belirten 3 çocuk babas Uayyid, Kavurucu scaktan etkilenen çocuklar sürekli hastaneye kaldryoruz. Sabretmekten baka elden gelen pek bir ey yok. çocuklarn ihtiyaçlarn karlayamyoruz. Meyvelerin nasl olduunu unuttuk. nallah bir an önce evimize döneriz. ifadelerini kulland.

çOCUKLARIN HTYAçLARINI KARILAYAMIYORUZ

Halepin güney krsalndan göç eden Fatma Zeyin Ali de çocuklarn defalarca güne çarpmas yüzünden hastaneye götürdüünü söyledi.

çocuklarn ateini düürmek ve serinlemek için vantilatöre ihtiyaç duyduklarn ancak bunu alacak paralarnn olmadn anlatan Ali, Kendi terimiz ile du alyoruz. Sürekli ykanmamz gerekiyor. Burada hayat çok zor. çocuklarn ihtiyaçlarn karlayamyoruz. Allah yardmcmz olsun. diye konutu.

DLBDEK DURUM

Türkiye, Rusya ve ran arasnda 4-5 Mays 2017de gerçekleen Astana toplantsnda, dlib ve komu illerin (Lazkiye, Hama ve Halep vilayetleri) baz bölgeleri, Humus ilinin kuzeyi, bakent amdaki Dou Guta ile ülkenin güney bölgeleri (Dera ve Kuneytra vilayetleri) olmak üzere 4 gerginlii azaltma bölgesi oluturuldu.

Ancak rejim ve ran destekli teröristler, Rusyann hava desteiyle 4 bölgeden 3ünü ele geçirip dlibe yöneldi. Türkiye, Eylül 2018de Rusya ile atekesi güçlendirmek için Rusyann Soçi kentinde ek mutabakata vard.

Rusya ve rejim güçleri, Mays 2019da tüm bölgeyi ele geçirmek için operasyonlara balad ve dlib Gerginlii Azaltma Bölgesi içinde çok sayda büyük yerleimi ele geçirdi.

Son olarak Türkiye ve Rusya arasnda 5 Mart 2020de Rusyann bakenti Moskovada yeni bir mutabakat saland.

Rejim güçlerinin zaman zaman ihlal ettii atekes büyük ölçüde korunuyor. 2017-2020 döneminde yaklak 2 milyon sivil, Rusya ve rejim güçlerinin saldrlarnda Türkiye snrna yakn bölgelere göç etmek zorunda kald.

Ana Sayfaya Git