Suriyeli kardeşlerden dünyaya üç dilde yardım çağrısı

İki kardeşin sosyal medya paylaşımlarıyla gerçekleştirdiği ve kısa sürede etkileşim alan çağrılarda, Suriye'deki savaşın şiddeti, savaşın izleri ve yaşanan insanlık dramı anlatılıyor.

Haberler 09.12.2019 - 00:24 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyeli iki kz karde, sosyal medya hesaplar üzerinden yaptklar paylamlarla ülkelerinde yaanan krize dikkati çekerek, Suriyeye yardm çarsnda bulunuyor.

Suriyede iç savan balamasyla rejim askerlerince ailesiyle amdan Dou Gutaya göç etmeye zorlanan 15 yandaki Nur ve 9 yandaki kardei Ela Elhamravi, ülkelerindeki krizi dünyaya duyurmak için 2017de açtklar Twitter hesabn aktif ekilde kullanmaya balad.

Savan izlerini tayan ve saldrlarn iddetini gözler önüne seren cadde ve sokaklarda yaananlar anlatan iki kardein paylamlar ksa sürede dikkati çekti.

Hesabn takipçi says yaplan paylamlarla her geçen gün artarken, Türk Kzlay Genel Bakan Kerem Knk, paylamlarn mercek altna ald iki kardele sosyal medya üzerinden iletiime geçti. Savan gölgesinde yaayan çocuklarn talebi dorultusunda çalma balatan Knk, Dou Gutadan dlibe geçen Elhamravi ailesini 2018de buradan çkararak Hatay üzerinden Türkiyeye getirdi.

Aile, Türk Kzlay ekiplerinin desteiyle stanbulda bir eve yerletirilirken, amda otomobil galerisi ileten baba Hüsam Elhamravi de bir markette çalmaya balad.

- Arapça ve ngilizce paylamlara Türkçe de eklendi

Ülkelerinde ara verdikleri eitimlerine Fatihte bir okulda devam eden iki karde, Suriyedeki insanlk dramn, akraba ve arkadalarndan da video destei alarak 3 dilde paylayor. Daha önce Arapça ve ngilizce tweetler atan kardeler, paylamlarna Türkçeyi ekledi. Kardeler ilk Türkçe mesajn 2 Aralk 2019da verirken, Türk Kzlay Genel Bakan Kerem Knk da paylama kendi hesabnda yer verdi.

Suriyedeki meslei ngilizce öretmenlii olan ve Türkiyeye geldikten sonra evde 15 aylk çocuu Ayanaya bakan anne Vidyam Elhamravi, ihtiyaç duymalar halinde kzlarnn cep telefonuyla görüntülerini çekiyor.

- ki kardeten dünya çocuklarna mesaj

Nur ve Ela kardeler, mesajlarnda dünya çocuklarna da sesleniyorlar. Kardelerin ortak Twitter hesabnn kiisel bilgiler alannda ngilizce, Dünyadaki çocuklara mesajmz. Sadece senin gibi yaamak istiyoruz. Snrsz yaamak istiyoruz. yazyor.

Nur Elhamravi, AA muhabirine, Suriyede insanlarn zor artlar altnda yaadn, paylamlarla oradaki insanlarn sesi olmaya çaltn anlatt.

Ülkesindeki bata çocuklar olmak üzere mazlumlara yardm etmek istediini belirten Elhamravi, Hesabmda Suriyedeki savan izleri var. Bomba bize nasl geliyordu, insanlar nasl ölüyor, biz nasl yemeksiz kalyorduk? Her eyi paylamlarmzda gösteriyorduk. Arapça ve ngilizce konuuyordum, Twitterda paylamlar yapyordum. imdi de Türkçe konuacam. çünkü ben Türkçeyi çok seviyorum ve daha iyi örenmek istiyorum. dedi.

Twitterda 13 bin takipçisi bulunduuna iaret eden Elhamravi, zaman zaman Suriyede yaananlara dair görselleri bölgede yaayan yaknlarndan temin ettiine vurgu yapt.

- Sava madurlarna ilaç yapmak için kimyager olmak istiyor

Suriyede savan bitmesini isteyen Elhamravi, doktor ya da kimyager olmak istediini ifade etti.

Elhamravi, Doktor ya da kimyager olmak istiyorum. Kimyay çok seviyorum. Bu yüzden kimyac olmak istiyorum. çünkü ben ilaç yapmak istiyorum. Suriyedeki insanlar ilaçsz kaldklar için ben ilaç yapmak istiyorum. Bir sava olduysa oralara gidip ilaç yaparm. diye konutu.

Havalarn souduuna dikkati çeken Elhamravi, Suriyelilerin souk hava koullarndan daha çok etkilendiini sözlerine ekledi.

Ela Elhamravi ise Ben paylamlarmda Oradaki insanlara yardm edin. çarsnda bulunuyorum. çünkü biz o hayat yaamtk, çok zor. Sava çok zor. ifadesini kulland.

Ana Sayfaya Git