''Suriyeli sığınmacılar için harcamamız 40 milyar doları aştı''

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Suriyeli sığınmacılara yönelik hizmetler için 8,5 yıldır yaptığımız harcama, 40 milyar doları aşmış durumda. Buna karşın AB kaynakları, 2016 yılından bu yana sadece 3 milyar avroluk destek verebilmiştir" dedi.

Haberler 27.11.2019 - 10:43 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Cumhurbakan Yardmcs Oktay, Gaziantepte düzenlenen Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel çözümler Uluslararas Forumuna katld. Forumda Fuat Oktayn yan sra Avrupa Birlii ülkeleri temsilcileri, Birlemi Milletler yetkilileri, Gaziantep Valisi Davut Gül, Büyükehir Belediye Bakan Fatma ahin, bölgedeki kentlerin belediye bakanlar, yerli ve yabanc davetliler yer ald. Forumda konuan Oktay, Türkiyenin 911 kilometre uzunluunda Suriye snr hattnn olmas dolaysyla savatan kaçan 4 milyona yakn kiinin ülkeye sndn söyledi. Anadolu topraklarnn 5 yldr dünyann en fazla sayda snmacy barndrdn kaydeden Oktay, Suriye kökenli snmaclar açsndan baktmzda geçici barnma merkezlerinde 62 bin 578, geçici barnma merkezleri dnda ise 3 milyon 622 bin 404 kaytl Suriyeli bulunmaktadr. Göç dalgasnn balangcndan bu yana ortaya koyduumuz etkin göç yönetimiyle güvenlik, salk, barnma, gda ve eitim gibi temel hizmetler snmaclara en etkin ekilde sunulmaktadr. AFAD bakan olarak görev yaptm dönemden bu yana atlan admlarla snmaclar konusunda Türkiye, dünyaya örnek uygulamalar hayata geçirmitir. Bu kapsamda Yabanclar ve Uluslararas Koruma Kanunu gibi yasal reformlar ile temel dayanaklar oluturularak, yüksek standartlarda bir snma sistemi ina edilmitir diye konutu.

YIKILAN HER GÖNLÜMÜZDE YARALAR AçTI

Suriyeli snmaclar için sadece Türkiyede deil snr ötesinde de çalmalar yapldn dile getiren Fuat Oktay, Suriyelilere kendi ülkelerinde güven içinde yaayabilecekleri alan oluturarak, tüm insani ve yerel hizmetleri sunduklarn söyledi. Ülkeleri dnda yaayan Suriyelilerin evlerine dönmesi için tek somut admn Türkiye tarafndan atldn belirten Oktay, unlar dedi:

Fratn batsn terörden temizleyip nasl bölgede hastanelerini, okullar, kilise ve camileri; tarmsal çalmalar ve altyap hizmetlerini faaliyete geçirdiysek Fratn dousunu da huzur, güvenlik ve temel hizmetler ile buluturacaz. Ülkemizi dorudan hedef alan PKK/YPG ve DEA gibi terör unsurlar ile mücadele ederek hem snrlarmzn güvenliini salamak hem de snmaclarn yurtlarnda güven içinde yaayabilecekleri bir bölge oluturmak için çok youn çalyoruz. Bu amaçla Fratn dousunda balattmz Bar Pnar Harekat ile varil bombalarndan ve gece basknlarndan arnm bir alan oluturuyoruz. Ülkemizin güney snrlarnda terörün, Suriye tarafndan gelen PKK/YPGnin söndürdüü her ocak, yklan her ev bizim gönlümüzde yaralar açmtr. imdi güvenli bölge olarak kararlatrlan bar koridorunda yklann yerine yenisini yapma ve yaralar sarma zamandr.

AB KAYNAKLARI 3 MLYAR AVROLUK DESTEK VEREBLD

Türkiyenin son 8,5 ylda Suriyeli snmaclar için tüm imkanlar seferber ettiini belirten Oktay, Ancak snmaclarn bulunduklar ehirlere uyum salamas sadece belediyelerden beklenemeyecek kadar çok boyutlu ve çok paydal çözümler gerektirmektedir. Suriyeli snmaclara yönelik hizmetler için 8,5 yldr yaptmz harcama 40 milyar dolar am durumda. Buna karn AB kaynaklar 2016 ylndan bu yana sadece 3 milyar avroluk destek verebilmitir. Bu maddi yük, Avrupa Birlii ve uluslararas kurulularn söz verdii fonlar salamad sürece bir ülkenin tek bana altndan kalkabilecei miktarn üzerindedir. Corafi yaknlk hiçbir ülkeyi böyle bir trajedinin dorudan tek sorumlusu ve yüklenicisi yapamaz, yapmamaldr. Adil yük ve sorumluluk paylam ilkesi çerçevesinde uluslararas toplumdan artk nasihat deil icraat görmek istiyoruz. Mültecilere likin Küresel Mutabakat imzalayan tüm taraflar artk ne olmas gerekir deil nasl yapacaz, üzerimize düen nedir sorularna cevap vermelidir diye konutu.

Cumhurbakan Yardmcs Oktay, konumasn öyle sürdürdü:

Önümüzdeki ay Cenevrede düzenlenecek olan Cumhurbakanmzn da e bakanlk edecei Küresel Mülteci Forumunun önemli frsat olduunu düünüyorum. Küresel Mülteci Forumu inanyorum ki düzensiz göç yönetimi ve mülteciler konusunda ortak sorumluluklar dünyann vicdanna yeniden hatrlatacaktr. Buradan çkacak sonuçlarn da Küresel Mülteci Forumunda paylalacak olmasn bu çerçevede önemsiyorum. Mülteciler konusunda sürdürülebilir kalknma hedeflerini destekleyecek çözümlerin çkacana inanyorum. Bu dorultuda Göç ve Yerinden Edilmeye Yönelik Yerel çözümler Forumu sonucunda dünyann her yerinde uygulanabilecek bir snmac dostu belediye rehberi olumasn bekliyoruz. Bu rehber, snmaclar için snmac gözüyle yerel hizmet bak açsn içinde barndryor olmaldr. Bu açdan yerelin taleplerinin topland katlmc bir mekanizma içermelidir. Ayrca yerel yönetimlerin snmac hizmetlerinde kaynak yönünden beslenebilmesi için destek fonu imkanlar ve STK i birlii yöntemleri rehberde bulunmaldr.

370 BN GER DÖNÜ OLDU

Frat Kalkan ve Zeytin Dal harekatlaryla oluturulan güvenli bölgelerin bugün Suriyedeki yaanabilir yerleri oluturduunu dile getiren Fuat Oktay, Bar Pnar Harekat ile güvenli hale getirilecek alana öncelikle 1 milyon, izleyen dönemde bir o kadar daha Suriyelinin dönü yapmasnn planlandn kaydetti. Snr ötesindeki Suriyelilerin eitim ve salk gibi temel ihtiyaçlarnn karlandn belirten Oktay, öyle konutu:

Burada güvenlik, salk ve eitim bata olmak üzere barnma, yol, su, elektrik dahil tüm yerel yönetim hizmetlerini, hiçbir ayrm yapmadan Suriyelilerin kullanmna sunuyoruz. Ayrca bölgenin yönetimi yerel halk tarafndan belirlenen mahalli meclisler tarafndan idare edilmektedir. Terörden temizlenen bölgelere ülkemizden yaklak 370 bin kii geri dönü yapmtr. Güvenli bölgenin yapsna ilikin üzerinde çaltmz taslak planda 5 bin nüfuslu 140 adet köy ile 30 bin nüfuslu 10 ilçeden oluan yerleim alan bulunmaktadr. 200 bin civarnda konutun da Bar Pnar Harekat bölgesinde ina edilmesi öngörülmektedir. Okullar, hastaneler, sanayi siteleri, ibadet yerleri, yeil alanlar, yol, su ve elektrik altyaps da bu planlamann içindedir. Buradan, bölgede istikrar ve huzur isteyen tüm taraflar güvenli bölgenin yaplanmasna destek vermeye davet ediyorum.

MÜCADELEMZ TERÖR BELASINI KAYNAINDA YOK ETMEK çN

Suriyedeki insani krizin sonlanmasn isteyen herkesin, güvenli bölge konusunda elini tan altna koymas gerektiini kaydeden Cumhurbakan Yardmcs Oktay, unlar söyledi:

Biz kimin ne dediine, ne kadar destek verdiine bakmadan bar koridorunu hayata geçirmekte kararlyz. Bunu Arap, Kürt, Türk, Yezidi, Keldani, her kökenden kardelerimiz için yapacaz. Bizim mücadelemiz ülkemize musallat olmu terör belasn kaynanda yok etmek içindir. Gaziantepte Karyaka Polis Merkezinin önünde bombal araç saldrs yaparak 12 vatandamz ehit edenler bunlardr. YPG/PKK, Kürtlerin temsilcisi ya da DEAn hasm deil,DEAtan da tehlikeli bir terör örgütüdür. Bu gerçein görülmesi lazm. Bölgede terör örgütleri arasnda ayrm yapanlar ve çobanbey, Cerablus gibi güvenli hale getirdiimiz bölgelerde bara ate açanlar bilmeliler ki bilerek veya bilmeyerek terörün deirmenine su tamaktadrlar. Biz terörün her türlüsüyle Cumhurbakanmzn liderliinde kararl ekilde mücadele etmeye devam edeceiz. Bu vesileyle Bar Pnar Harekat ve dier operasyonlarmzda hayatn kaybeden tüm ehitlerimizi rahmet ve minnetle anyorum.

Ana Sayfaya Git