Suriyelilerin Esed ve DEAŞ'ın saldırılarından kaçışı sürüyor

Suriye'de terör örgütü DEAŞ ve Beşşar Esed rejiminden kaçarak İdlib'in kuzeyindeki kamplara göç edenlerin sayısı 200 bine ulaştı.

Haberler 14.01.2018 - 11:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Ülkenin orta kesimindeki Hama ilinin kuzeyi ile dlibin güney krsal arasndaki bölgelerde yaanan youn çatmalar ve hava saldrlar, sivillerin dlibin kuzeyinde Türkiye snrna yakn snmac kamplarna göç etmesine neden oldu.

Yerel kaynaklardan alnan bilgiye göre, yaklak bir aydr dlib güneyi ve Hama dou krsalndaki sivillerin 120den fazla köyü terk etmesi sonucu dlibin kuzeyine göç edenlerin says 200 bini buldu.

Terör örgütü DEA ve Bear Esed rejimi ile Rusyann saldrlarndan kaçan siviller, yanlarna aldklar birkaç parça eyayla evlerini terk etmek zorunda kalyor. dlibin kuzeyi ve Hamann dousundan kaçan aileler Hatayn Reyhanl ilçesinin karsndaki snmac kamplarna göç ediyor. Saldrlardan kaçan siviller, iddetli ya ve souk hava nedeniyle zor günler yayor.

Snmac kamplarnn yetersizlii nedeniyle iddetli ya foseptik çukurlarnn tamasna neden olurken, bu durum baz salk sorunlarn ortaya çkard.

Göç eden sivillerin büyük ksm sokaklarda, araçlarda veya kendi imkanlaryla yaptklar derme çatma çadrlarda yaamlarna devam etmek zorunda kalyor.

Esed rejiminin havadan ve karadan saldrlar nedeniyle Sincardan gelen Jaber Owed, rejimin ve Rusyann iddetli hava saldrlar yüzünden Hamadan, Sincar beldesi ve çevresindeki 74 köyden sivillerin daha güvenli bulduklar Türkiye snrna göç etmek zorunda kaldn belirtti.

Sincardan göç ettikleri geceyi unutmayacaklarn dile getiren Owed,iddetli ya vard. Bizi yamurdan koruyacak eyalarmz bile sland. Kullanmadklar silah kalmad, vakum (bombalar) ve roketatarlarla tüm bölgeyi vurdu. Kimliimi, resmi evraklarm bile çkaramadm. Hepsi kald. Nereye baksak, nereye snsak bombardman ve uçaklar hep peimizdeydi. Olaylar karsnda ölümü temenni ettim. O yamurlu gecede eyalarmz arabaya yüklerken Suriyenin çeitli bölgelerden göç eden ve hala geri dönemeyen insanlar aklma geldi. Acaba geri dönebilecek miyiz? Halen barnacak ev veya çadr bulamadm. Bir depoda 40 kii yayoruz. ifadelerini kulland.

- çocuk ve yallar souktan inliyor

Sincarl Muhylif El Halaf da rejimin saldr ve kaç ann öyle anlatt:

Bir anda rejim ve destekçileri yaklat dediler. Ne yapacamz bilemedik. Evlerimizden ne çkaracamz bilemedik. Yoldayken nereye gideceimize karar verdik. Bir yandan Esedin ve Ruslarn acmasz ve durmak bilmeyen bombardman dier yandan da kn iddetli souu. Ben dayanabilirim ancak çocuk ve yallar souktan inliyor. nallah sava kazanrz, yeniden toprama, suyuma, evime, çadrma ve vatanma bamz dik döneriz. Allah bizimle beraberdir. diye konutu.

Ana Sayfaya Git