Suriye'nin enerji kaynakları da PYD/PKK işgalinde

PYD/PKK, Suriye'nin enerji kaynaklarının yüzde 70'ten fazlasını işgal ediyor. Deyrizor'da ülkenin enerji ihtiyacının üçte birini karşılayan en büyük petrol yatakları, PYD/PKK'nın elinde.

Haberler 10.02.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 10.02.2018 - 10:47

ANKARA - PYD/PKK, Suriyede en büyük petrol ve doal gaz sahalarn igal ediyor. Ülkenin enerji kaynaklarnn yüzde 70ten fazlasn elinde tutan örgüt, Bear Esed rejimi ile petrolün çkarlmas için ortaklk da yapyor.

Terör örgütü DEA, ülkede etkili olmaya balad 2013 ortalarndan itibaren, enerji sahalar boyunca ilerleme stratejisi izledi.

DEA, Suriyenin en büyük petrol ve doal gaz yataklar ile sahalarn içeren Deyrizorun yan sra Rakka, Humus ve Haseke illerindeki sahalar ele geçirmiti.

Ancak geçen eylül aynda ABDnin youn hava desteini alan terör örgütü PYD/PKK, Haseke ve Rakkann tamam ile ülkenin en büyük 11 petrol yatan barndran Deyrizorun dousunu igal etti.

PYD/PKK, 23 Eylül 2017de Deyrizorun kuzeydou krsalndaki en büyük gaz tesisi Konokoyu, ekim ay banda Cafra petrol sahasn ele geçirdi. 22 Ekim 2017de de Suriyenin en büyük petrol sahas El Ömeri igal etti.

Deyrizorun dousundaki Tanak, Vard, Afra, Kevari, Carnuf, Azrak, Kahar, ueytat ve Galban petrol sahalar da tahmini hesaplamalara göre Suriyenin enerji kaynaklarnn yaklak üçte birini oluturuyor.

Hasekede rejim ile ortaklk

AA muhabirinin Hasekedeki yerel kaynaklardan ald bilgiye göre, PKK/PYD ve rejim, buradaki petrol kuyularn birlikte kontrol ediyor.

Petrol üretiminin sürdüü Rümeylan, Süveydiye ve Karaçok sahalarndaki yaklak 350 küçük çaptaki kuyudan, günlük 30-35 bin varil petrol çkarlyor.

Rejim ve terör örgütünün anlamasna göre, rejim gelirin yüzde 65ini, PYD/PKK ise yüzde 20sini alrken, terör örgütü geri kalann da sahalarn korunmasndan sorumlu yerel Arab güçlerine veriyor. Koruma görevlileri ve dier çalanlarn maalarn ise rejim salyor.

Petrol kuyularnn younlat Kahtaniye, Bedran, Zarba, Saide, Babasi ve Alyandaki kaynaklar ise 3 ay önce kullanma sokuldu.

Hasekenin Cipse, Kibebe ve Tirin petrol sahalar ile Cipsedeki doalgaz çevrim santrali yine PYD/PKK igalinde.

AA muhabirlerinin alandaki hesaplamalarna göre, tüm bu igal alan ile PYD/PKK, Suriyenin enerji kaynaklarnn yüzde 70ten fazlasna hakim durumda.

Esed rejimi ise yalnzca Humustaki aar petrol ve Cahar doalgaz sahalar ile Deyrizorda, Frat Nehrinin batsndaki birkaç küçük sahay elinde tutuyor.

Su kaynaklar da örgüt igalinde

PKK/PYD, ABDnin askeri desteiyle ülkenin en büyük üç barajn aralk 2015-haziran 2017 döneminde ele geçirdi.

Frat Nehri üzerinde, Halepin dousundaki Tirin, Rakkann batsndaki Tabka ve Baas barajlar, ülkenin elektrik ve sulama ihtiyacnn büyük ksmn salayabiliyor. Suriyenin elektrik ihtiyacnn yaklak yüzde 70i söz konusu 3 barajdan karlanyor.

Ayrca, terör örgütü Suriyedeki tarm arazilerinin 30 bin kilometrekareye denk gelen yüzde 60lk ksmn kontrol ediyor. Bunlarn tamamna yaknna, PKK/PYDnin elindeki barajlar kaynak salyor.

Ana Sayfaya Git