Suriye'nin güneyinde ateşkes sağlandı

Rusya ve askeri muhalifler, Dera ve Kuneytra illerinde kapsamlı bir ateşkes için anlaştı

Haberler 07.07.2018 - 10:17 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Anlamaya göre, muhalifler ar silahlarn teslim edecek ve Rus askeri polisi Ürdün snrndan itibaren aamal olarak bölgeye girecek

Bölgeden ayrlmak isteyen muhalifler aileleriyle çkabilecek

DERA/DLB - Suriyenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illerinde, Rusya ve askeri muhalifler arasnda gerçekleen kapsaml atekes görümelerinde anlama saland.

Deradaki askeri muhaliflerin temsilcileri ile Rus yetkililer bölgede bir araya gelerek, Kuneytray da içine alan kalc atekes artlarn görütü.

Güney operasyon odas sözcülerden Hüseyin Ebu eyma, AA muhabirine yapt açklamada müzakerelerde anlamaya varldn söyledi.

Ebu eyma, Anlamaya göre muhalifler ar silahlarn teslim edecek. Rus askeri polisi Ürdün snrndan itibaren bölgeye aamal olarak girecek. Anlamann uygulanmaya balamasyla bölgeyi terk etmek isteyen muhalifler, ailelerini yanlarna alarak çkabilecek.

350 bini akn sivil yerinden oldu

Rejim güçleri ve destekçileri, ülkenin güneybatsndaki Derada 10 Hazirandan itibaren muhaliflerin elinde baz noktalar ele geçirmi, 20 Haziranda da Rusyann hava saldrlar balamt.

Bölgedeki Sivil Savunma ekipleri, saldrlarda yerlerinden olan sivil saysnn 350 bini atn bildirmiti.

Dera ve Kuneytra, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu.

Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. Ardndan ABD, bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

Ana Sayfaya Git