Suriye'nin güneyinden zorunlu tahliyeler

Suriye'nin İsrail sınırındaki Kuneytra ilinden çıkmak zorunda kalanları taşıyan ilk tahliye konvoyu İdlib'e vardı

Haberler 22.07.2018 - 10:12 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suriyenin güneyinde Kuneytra ilindeki askeri muhalifiler ile Bear Esed rejimi arasnda varlan anlama gerei bölgeden ayrlmak zorunda kalanlar tayan ilk tahliye konvoyu dlib iline ulat.

dlibdeki AA muhabirlerinin bildirdiine göre, Suriyenin güneyinde srail snrndaki Kuneytra ilinden dün tahliye edilmek zorunda kalanlar tayan konvoy sabah saatlerinde Hama iline ulatktan sonra dlibe vard.

Hamaya 40 otobüsle varan en az bin 500 kii, dlibdeki geçici barnma merkezlerine götürüldü.

Kuneytradan tahliyelerin devam etmesi bekleniyor.

Güneydeki tahliyelerin süreci

Rejim ve destekçilerinin 20 Haziranda Rusyann hava desteiyle ilk olarak Deraya askeri operasyon balatmasnn ardndan 6 Temmuzda Rusya ve askeri muhalifler, Derada kalc atekes ve tahliye anlamas üzerinde uzla salamt.

15 Temmuzda ise Deradaki askeri muhalif ve sivilleri tayan 700 kiilik ilk tahliye konvoyu dlibe hareket etmiti.

Rejim ve destekçileri, Derann büyük bölümünü ele geçirdikten sonra hafta banda srail snr hattna yönelmiti.

Kuneytradaki askeri muhalifler, rejim güçlerinin bölgedeki sivil yerleimlere youn saldrlar sonucu dün atekes ve tahliye anlamasn kabul etmek zorunda kalmt.

Rusyann ara buluculuunda gerçekleen anlamada, muhaliflerin Kuneytray rejime teslim ederek ar silahlarn da brakp dlibe gidecei öngörülmütü.

Ülkenin güneybatsndaki Dera ve Kuneytra illeri, Astana süreci garantörleri Türkiye, ran ve Rusyann Mays 2017de oluturduu 4 gerginlii azaltma bölgesi içinde yer alyordu. Rusya, ABD ve Ürdün, 2 ay sonra Dera ve Kuneytray özel bir anlama kapsamna almt. Ardndan ABD bölgede destekledii muhaliflere yardmlarn kesmiti.

Ana Sayfaya Git