Suudi Arabistan, Gazze'deki durumun ele alınacağı iki olağanüstü zirveye ev sahipliği yapacak

Suudi Arabistan, İsrail saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ne ilişkin gelişmelerin ele alınacağı iki olağanüstü zirveye ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor.

Haberler 07.11.2023 - 23:15 Son Güncelleme : 07.11.2023 - 23:20

Suudi Arabistan Dışişleri Bakanlığının yazılı açıklamasında, Arap Birliği ve İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) dönem başkanı olarak Gazze Şeridinde yaşananlara ilişkin olağanüstü toplantı çağrısı yaptıkları belirtildi.

Bu çağrı üzerine düzenlenecek Olağanüstü Arap Zirvesi ve Olağanüstü İslam Zirvesinde Gazze Şeridindeki krizin ve tehlikeli insani yansımalarının ele alınacağı aktarılan açıklamada, bölgesel siyasi gelişmelerin Arap-Afrika ortaklığını etkilememesi için Arap-Afrika Zirvesinin de daha sonra belirlenmek üzere ertelendiği bilgisine yer verildi.

Arap Birliği, İsrailin Gazze Şeridine yönelik saldırılarını görüşmek üzere Suudi Arabistan ve Filistinden talep geldiğini açıklamıştı. Suudi Arabistan ev sahipliğindeki Olağanüstü Arap Zirvesi, 11 Kasım Cumartesi günü düzenlenecek.

İİT de İslam ülkelerinin, İsrailin Filistin halkına saldırılarını ele almak üzere 12 Kasım Pazar günü Suudi Arabistanın başkenti Riyadda olağanüstü zirvede toplanacağını açıklamıştı.

İSRAİLİN GAZZEYE SALDIRILARINDA SON DURUM

Hamasın silahlı kanadı İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrailin Filistinlilere ve başta Mescid-i Aksa olmak üzere kutsal değerlerine yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme gerekçesiyle kapsamlı saldırı düzenlerken, İsrail ordusu da Gazze Şeridine yoğun hava bombardımanı başlattı.

İsrail, Gazzeden düzenlenen saldırılarda 315i asker 1400den fazla İsraillinin öldüğünü, 5 bin 132 kişinin yaralandığını duyurdu.

İsraile göre 31 Ekimden bu yana Gazze Şeridindeki çatışmalarda ölen asker sayısı 30a yükselirken, Kassam Tugaylarının elinde 242 İsrailli esir bulunuyor. İşgal altındaki Batı Şeriada da bir İsrail askeri öldü.

Gazzedeki Filistin Sağlık Bakanlığına göre, İsrailin saldırılarda 4 bin 237si çocuk, 2 bin 719u kadın olmak üzere 10 bin 328 Filistinli öldürüldü, en az 25 bin kişi yaralandı.

Batı Şeria ve Kudüste İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazzede binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi öldü ve yaralandı.

İsrail ordusu ile Hizbullah arasında 8 Ekimden bu yana yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askeri öldü.

Ana Sayfaya Git