Suudi Arabistan Kralı ve Veliaht Prens ile ilgili çok konuşulacak iddia

İngiliz Guardian gazetesi, Suudi Arabistan'da son dönemde Kral Selman bin Abdulaziz ve Veliaht Prens Muhammed bin Selman arasında, önemli siyasi konularda görüş ayrılığı olduğuna dair işaretlerin arttığını yazdı. Guardian'a göre baba ve oğul arasındaki gerilim, gazeteci Cemal Kaşıkçı'nın Türkiye'de öldürülmesiyle başladı.

Haberler 07.03.2019 - 11:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Guardian, adn açklamad bir kaynaa dayandrd haberinde, gerilimin asl olarak 83 yandaki Kral Selman bin Abdulazizin geçen ay Msra yapt ziyaret srasnda, danmanlar tarafndan kendisine kar potansiyel bir giriim riski konusunda uyarlmasyla arttn belirtti.

Gazeteye göre, Kral Selmann yanndaki heyet o kadar kaygland ki, Msrdaki mevcut güvenlik ekibi, Suudi Arabistan çileri Bakanl tarafndan özel olarak seçilen 30 sadk adamla deitirildi.

Kral Selmann danmanlar, Msrl güvenlik ekibini de gönderdi.

Ayn kaynak, gerilimin özellikle Veliaht Prensin ziyaret dönüü Kral Selman karlayan heyette yer almamasyla gün yüzüne çktn söylüyor.

Riyad Havaalannda kral karlamaya gelenlerin bulunduu resmi isim listesinde, Veliaht Prensin ad yer almyor.

WASHNGTON VE SAVUNMA BAKANLIINA ATAMALAR

Kral Selman Msr gezindeyken Kral Vekili görevini yapan Prens Muhammed bin Selman, babas ülke dndayken iki büyük atamaya da imza att.

Bunlar arasnda, Prenses Reema bin Bandar bin Sultann ABD Büyükelçiliine, öz kardei Halid bin Salmann da savunma bakanlna atanmas bulunuyor.

Guardiana konuan kaynak, bu atamalarn bir süredir konuuluyor olmasna karn, duyurunun Kraln haberi olmadan yapldn ve Kral Selmann, Prens Halidin bu kadar üst düzey bir göreve atanmas için erken olduunu düünmesi nedeniyle özellikle bu atamaya kzgn olduunu belirtti.

Suudi Arabistanda atama duyurular hep Kral adna yaplyor, ancak 23 ubattaki atamalar Kral Vekili imzasn tayor. Bir uzman, Kral Vekili unvannn, on yllardr hiç bu ekilde kullanlmadn söyledi.

Guardian, Kraln ve ekibinin atamalar televizyondan duyduunu belirtti.

Gazetenin sorularn yantlayan Suudi Arabistann Washington Büyükelçilii Sözcüsü, Suudi Arabistan Kralnn ülke dndayken, devlet ilerini vekili Veliaht Prense brakan bir kraliyet emri vermesi gleenektir. Kral Selmann Msr ziyareti srasnda da yaplan budur. dedi.

Sözcü, duyurularn Kral Vekili sfatyla, Kral adna Veliaht Prens tarafndan yapldn söyledi ve Aksi yöndeki tüm imalar tamamen temelsizdir dedi.

Ancak sözcü, Msrda Suudi güvenlik ekibinin deitirilmesi hakkndaki sorular yantsz brakt.

Guardian, Veliaht Prensin geçen hafta da Kabenin çatsnda yürümesi yüzünden halk kzdrdn ve baz din alimlerinin Krala bunun uygunsuz olduundan ikayet ettiini belirtiyor.

ÜSTÜ KAPALI AMA ÖNEML ARETLER

Gazete, bir kaynaga göre Kral ve Veliaht Prensin, Yemendeki sava esirlerine muamele ve Suudi Arabistann Sudan ve Cezayirdeki gösterilere verdii tepki konusunda da görü ayrl yaadn belirtiyor.

Kraln, Prens Muhammedin gösteriler karsndaki sert tutumuna kar çkt kaydediliyor.

BUNLAR BR EYLERN TERS GTTN GÖSTEREN ÖNEML SNYALLER

Guardiana konuan, Brookings stihbarat Projesi Direktörü ve 30 yl CIAde çalm bir isim olan Bruce Riedel Bunlar, kraliyet saraynda bir eylerin ters gittiini gösteren üstü kapal ama önemli sinyaller diyor.

Ancak Londra merkezli düünce kuruluu Chatham Housen Ortadou ve Kuzey Afrika Programndan Neil Quilliam, olanlarn yanl yorumlanyor olabileceini söylüyor.

Neil Quilliam, Prens Muhammed atamalar babas yokken yapm olsa bile, bunun Suudi Arabistann Washington Büyükelçiliinde deiiklikler yaplmasn öngören, üzerinde uzlalm bir politika çerçevesinde atlm bir adm olduunu söylüyor.

Quilliam ayrca, Prensin babasn karlamak üzere havaalannda bulunmamasnn, protokol kurallarna ters dütüünü ancak bunun bunun birçok baka nedeni olabileceini vurguluyor.

Ana Sayfaya Git