Suudi Arabistan'da 2019'da 184 kişi idam edildi

Uluslararası Af Örgütü, Suudi Arabistan'da geçen yıl 184 kişinin idam edildiğini ve bu sayının bugüne kadar bir yıl içinde bu ülkede gerçekleştirilen en yüksek infaz sayısı olduğu kaydedildi.

Haberler 22.04.2020 - 00:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Uluslararas Af Örgütü, 2019da ölüm cezas adl raporunu yaymlad.

Raporda, tüm dünyada ölüm cezas infazlarnn saysnn azald vurgulanrken, Suudi Arabistanda bu rakamn arttna dikkat çekildi.

Bu ülkede 2018de 149 kiinin idam edildii hatrlatlan raporda, Suudi Arabistan yetkilileri, geçen yl 184 kiiye verilen ölüm cezalarn infaz etti. Bu say, Uluslararas Af Örgütünün kaytlarna göre bugüne kadar bir yl içinde Suudi Arabistanda gerçekletirilen en yüksek infaz saysdr. denildi.

Raporda, Suudi Arabistann, ölüm cezasn ii Müslüman aznla mensup muhaliflere kar siyasi bir silah olarak kullandna vurgu yapld.

Uluslararas Af Örgütü Aratrma, Savunuculuk ve Politikalar Kdemli Direktörü Clare Algar, konuya ilikin açklamasnda, Suudi Arabistann ölüm cezasna, siyasi muhaliflere kar silah gibi kullanmak da dahil çeitli amaçlarla daha fazla bavurmas kayg verici bir gelimedir. ifadesini kulland.

Algar, ölüm cezasnn alçakça ve insanlk d olduunu belirterek Bu cezann hapis cezalarna kyasla daha caydrc olduunu gösteren hiçbir güvenilir kant yok. Ülkelerin büyük çounluu bu gerçei kabul ediyor. deerlendirmesinde bulundu.

Raporda, 2019da en yüksek sayda ölüm cezas uygulayan be ülkenin çin (binlerce), ran (en az 251), Suudi Arabistan (184), Irak (en az 100) ve Msr (en az 32) olduu kaydedildi.

2018de en az 253 kiiyi idam eden rann 2019da 251 kiiyi idam ettii kaydedilen raporda, çin, ran, Kuzey Kore ve Vietnam gibi ülkelerin idam cezasna ilikin bilgileri saklad vurguland.

Raporda, küresel ölçekte ölüm cezasnn kaldrlmas yönünde olumlu admlar atld da yinelendi.

Algar, dünyaya çarda bulunarak, Tüm devletlere, ölüm cezasn kaldrma çarsnda bulunuyoruz. Uluslararas toplum, ölüm cezasn uygulamaya devam eden az sayda ülkeye, bu insanlk d uygulamaya, temelli son verilmesi için bask yapmaldr. ifadelerini kulland.

Ana Sayfaya Git