Suudi Arabistan'dan nükleer hamle

Suudi Arabistan'ın ilk nükleer reaktörünün inşaatını bitirmek üzere olduğu bildirildi.

Haberler 05.04.2019 - 00:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ngiliz Guardian gazetesi, yeni uydu görüntülerinin Suudi Arabistann ilk nükleer reaktörünü tamamlama aamasna geldiini gösterdiini yazd. Gazeteye göre reaktör bakent Riyad yaknlarndaki Kral Abdülaziz kentinde ina ediliyor.

Reaktörün varl Uluslararas Atom Enerjisi Kurumunun (UAEK) eski denetçilerinden Robert Kelley tarafndan ortaya çkarld.

Guardiana konuan Kelley, 30 kilovatlk reaktörün bir yl içinde tamamlanabileceini söyledi.

Uydu fotoraflarnda nükleer yakt için 10 metre yüksekliinde bir çelik tankn yerletirildii ve tesisteki inaatn devam ettii görülüyor.

Kelley, eitim amaçl olarak kullanlaca belirtilen reaktörün Suudi Arabistann nükleer eii geçmesi anlamna geldiine dikkat çekti.

Reaktöre nükleer yakt verilmeden önce, Suudi Arabistann tesisin nükleer silah üretimi için kullanlmasn engellemeye yönelik bir dizi kural ve prosedürü hayata geçirmesi gerekiyor. Buna Uluslararas Atom Enerjisi Kurumu denetimlerinin kabul edilmesi taahhüdü de dahil.

Reaktör Arjantin devletine ait Invap SE irketi tarafndan ina ediliyor. Arjantinin UAEK temsilcisi Rafael Mariano Grossi de reaktörün bir yl içinde faaliyete geçebileceini dorulad.

Grossi, Bu, baz faktörlere bal. Tüm operasyonlardan Invap sorumlu. Ancak yerel mühendislii Suudiler yapyor dedi.

Amerikan Enerji Bakanl nükleer teknoloji transferi için izin verdi

Uydu görüntüleri, ABD Bakan Donald Trumpla Kongrenin Suudi Arabistana nükleer teknoloji transferi konusunda anlamazlk yaad bir dönemde ortaya çkt.

Anlamazlk, ABD Enerji Bakanlnn Suudi Arabistana nükleer teknoloji transferi yapan irketler için yedi farkl izin çkardnn ortaya çkmasndan sonra balamt.

Suudi Arabistan, Nükleer Silahlarn Yaylmasnn Önlemesi Anlamasna 1988de taraf oldu.

Ancak Riyad, Uluslararas Atom Enerjisi Kurumuyla güvenlik sözlemesini 2005te imzalad.

Az miktarda nükleer faaliyeti bulunan ülkeler için gelitirilen bir protokolü imzalayan Suudi Arabistan, UAEKin denetimlerinden muaf tutuldu.

Suudi yetkililer imdiye kadar Kurumun bu protokolü iptal edip daha sk denetimleri kabul etmesi taleplerini geri çevirdi.

Ana Sayfaya Git