Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliği 7 yıl sonra faaliyete başladı

Suudi Arabistan'ın Tahran Büyükelçiliğinin 7 yıl aradan sonra yeniden resmen faaliyete başladığı bildirildi.

Haberler 09.08.2023 - 16:02 Son Güncelleme : 09.08.2023 - 16:04

İran resmi haber ajansı IRNAya göre, Suudi Arabistanın İranın başkenti Tahrandaki büyükelçiliği, 6 Ağustos itibarıyla faaliyetlerine resmen başladı.

Suudi Arabistandan konuya ilişkin henüz açıklama yapılmadı.

- İki ülke arasında diplomatik ilişkilerin kopması

Suudi Arabistanda 2 Ocak 2016da aralarında Şii din adamı Nimr en-Nimrin de bulunduğu 47 kişi terör suçlamasıyla idam edilmişti.

İdamlara tepki gösteren İranlı yetkililerin açıklamaların ardından Suudi Arabistanın Tahran Büyükelçiliği ve Meşhed kentindeki konsolosluk binası, İrandaki göstericiler tarafından ateşe verilmişti.

Bu saldırıların ardından Suudi Arabistan yönetimi, 3 Ocak 2016da İran ile diplomatik ilişkilerini kestiğini duyurmuştu.

- İran ile Suudi Arabistan arasında ilişkileri normalleştirme süreci

Riyad ve Tahran, 7 yıl aradan sonra 10 Martta Pekinde çinli yetkililerin aracılığıyla diplomatik ilişkilerin iki ay içinde yeniden başlatılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

İran Dışişleri Bakanı Hüseyin Emir Abdullahiyan ile Suudi Arabistanlı mevkidaşı Faysal bin Ferhan da 6 Nisanda Pekinde bir araya gelmiş ve iki ülke büyükelçiliklerinin yeniden açılması, iki ülke arasındaki uçuşların yeniden başlatılması ve vizelerin kolaylaştırılması konusunda anlaşmıştı.

İran, 23 Mayısta Dışişleri Bakan Yardımcısı Ali Rıza Enayetinin Riyad Büyükelçisi olarak atandığını açıklamış ve Riyad Büyükelçiliğini 6 Haziranda yeniden açmıştı.

Ana Sayfaya Git