Suudi Bakan, "Kur'an-ı Kerim'i yakmanın provokatif bir eylem" olduğunu söyledi

RİYADSuudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsveç ve Danimarka#39;da Kur#39;an-ı Kerim#39;in yakılmasının hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyecek provokatif bir eylem olduğunu belirtti.

Haberler 31.07.2023 - 19:21 Son Güncelleme : 31.07.2023 - 19:21

RİYADSuudi Arabistan Dışişleri Bakanı Faysal bin Ferhan, İsveç ve Danimarkada Kuran-ı Kerimin yakılmasının hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyecek provokatif bir eylem olduğunu belirtti.

Bin Ferhan, İslam İşbirliği Teşkilatının (İİT) Kuran-ı Kerime yönelik saldırıları görüşmek üzere dışişleri bakanları düzeyinde çevrim içi düzenlediği toplantıda konuştu.

Suudi Arabistanın, dini nefret ve aşırıcılığın yayılmasını kabul etmediğini ve Kuran-ı Kerimin kutsiyetini çiğneyen eylemleri kınadığını vurgulayan Bin Ferhan, Kuran-ı Kerimin yakılması hiçbir gerekçeyle kabul edilemeyecek provokatif bir eylemdir. dedi.

Bin Ferhan, İİTnin, diğer İslami örgütlerle işbirliği yaparak, barış ve hoşgörü ilkelerinin müdafaa edilmesi ve İslamın doğru bir şekilde insanlara anlatılması için çalışması gerektiğini kaydetti.

İİT Genel Sekreteri Hüseyin Taha ise toplantının açılışında yaptığı konuşmada, İsveç ve Danimarka yönetimlerini Kuran-ı Kerimin yakılması eylemlerinin engellenmesi için resmi düzeyde tedbir almaya çağırdı.

Söz konusu ülkelerin şu ana kadar bu konuda hiçbir adım atmamasının kendisini hayal kırıklığına uğrattığını aktaran Taha, İİT üyesi ülkelerden, söz konusu eylemlerden duydukları rahatsızlığı ifade etmek için İsveç ve Danimarka ile ilişkilerinde ciddi tedbirler almasını istedi.

İİTnin çevrim içi toplantısıyla eş zamanlı olarak bugün Danimarka ve İsveçte yine Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar düzenlendi.

- İsveç ve Danimarkada Kuran-ı Kerime yönelik provokasyonlar

İsveç ve Danimarkada son dönemde Kuran-ı Kerime yönelik saldırılar yoğunlaşırken, bu provokasyonlara izin verilmesi tepkiyle karşılanıyor.

Danimarkalı aşırı sağcı politikacı ve Sıkı Yön Partisi lideri Rasmus Paludan, 2022de Paskalya tatili boyunca İsveçin Malmö, Norköpin, Jönköping kentleri ile başkent Stockholmde Kuran-ı Kerim yakma provokasyonlarını sürdürmüştü.

Paludan, 21 Ocakta Türkiyenin Stockholm Büyükelçiliği ve 27 Ocakta Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Stockholmde Irak asıllı Salwan Momika da Kurban Bayramının birinci gününe denk gelen 28 Haziranda, Stockholm Camisi önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Momika, 20 Temmuzda da Irakın Stockholm Büyükelçiliği önünde polis koruması altında Kuran-ı Kerimi ve Irak bayrağını ayaklar altına almıştı.

Danimarkadaki İslam düşmanı ve aşırı milliyetçi bir grup, nisan ayı itibarıyla Türkiyenin Kopenhag Büyükelçiliği önünde Türk bayrağına ve Kuran-ı Kerime yönelik saldırı düzenlemeye başlamıştı.

İslam karşıtı pankart açan ve İslama hakaret içeren sloganlar atan grup üyeleri, 21 Temmuzda Irakın, 24 Temmuzda İran ve Irakın, 25 Temmuzda da Mısır ve Türkiyenin Kopenhag büyükelçilikleri önünde Kuran-ı Kerim yakmıştı.

Grup, 28 Temmuzda Kopenhagdaki bir caminin önünde Kuran-ı Kerimi ateşe vermişti.

Bu eylemlerin, polis koruması eşliğinde ve yetkili makamlardan izin alınarak yapılmasına, Türkiye başta olmak üzere birçok ülke tepki göstermişti.

Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda 25 Temmuzda, kutsal kitaplara yönelik şiddeti uluslararası hukukun ihlali olarak tanıyan ve bu tür eylemleri şiddetle kınayan karar tasarısı kabul edilmişti.

Ana Sayfaya Git