Suudi Veliaht Prens ABD'de buluştu! Ortadoğu sallandı...

Uzun bir ABD ziyaretine çıkan Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman'ın, İsrail'e karşı boykot, tecrit ve yaptırıma karşı çıkan ve Filistin topraklarındaki hukuksuz yerleşimleri savunan liderlerle görüştüğü ortaya çıktı.

Haberler 30.03.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

19 Martta gittii ABDdeki temaslarna devam eden Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmann srail yanls isimlerle görütüü bildirildi.

Bu kiiler arasnda, Yahudilerin en etkili lobi kurulularndan Amerikan srail Halkla likiler Komitesinden (AIPAC), Yahudilere yönelik haksz ithamlarla mücadele eden Karalamayla Mücadele Birliinden (ADL) ve sraile kar boykot, tecrit ve yaptrm (BDS - Boycott, Divestment and Sanctions) hareketi kartlarndan önemli isimler bulunuyor. Özellikle Filistin topraklarndaki hukuksuz yerleimleri savunan kiilerin, Veliaht Prensle görümesi dikkat çekti.

Suudi Arabistann veliahtnn resmen tanmad bir ülkenin savunucularyla görümesi, Ortadouda tepkiye neden oldu. Riyadn tehlike olarak gördüü Katarn Al Jazeera televizyonuna konuan uzmanlar, veliaht prensin adeta bir halkla ilikiler çalmas yürüttüünü iddia etti.

Muhammed Bin Selman, iki hafta sürmesi beklenen turunda eski ABD Bakan Bill Clinton ve son bakanlk seçimlerinde kaybeden ei Hillary Clintonn yan sra, ABD Bakan Donald Trump, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, eski ABD Dileri Bakan Henry Kissinger ve eski New York Valisi Michael Bloomberg gibi isimlerle görütü.

Amerikan basn, isminin ba harfleriyle MbS olarak kodlad prensin, bir sonraki seçimlerde bakanla adayln koyaca iddia edilen medya yldz Oprah Winfrey ile de görümesinin beklendiini belirtiyor.

16 milyar dolarlk ön anlama

Suudi Arabistan resmi haber ajans SPAda yer alan habere göre, her iki ülkeden büyük irket yöneticilerinin ve baz Suudi yetkililerin katld i forumu çerçevesinde 16 milyar dolar deerinde 36 mutabakat zapt imzaland.

Haberde, Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selmann ABDyi ziyaretiyle e zamanl gerçekleen anlamalarn hangi alanlarda olduuna ve içeriine dair ayrntl bilgi verilmedi.

Ana Sayfaya Git