Suudi Veliaht Prens'ten 'İran'a yönelik kararlı tavır' çağrısı

Suudi Arabistan Veliaht Prensi bin Selman, ülkesinin bölgede bir savaş istemediğini ve uluslararası toplumun "İran'a yönelik kararlı bir tavır" sergilemesi gerektiğini belirtti.

Haberler 17.06.2019 - 10:22 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Suudi Arabistan Veliaht Prensi Muhammed bin Selman, Suudi Arabistann arkul Avsat Gazetesine verdii röportajda, bölgesel ve ülke meselelerine ilikin baz deerlendirmelerde bulundu.

Körfezdeki kargo gemileri, Suudi Arabistandaki petrol tesisleri ve Abha Havalimanna yönelik saldrlara iaret eden bin Selman, Bu olaylar, uluslararas toplumdan yaylmac rejime kar kararl bir tavr alnmas talebimizi destekliyor. ifadesini kulland.

Bin Selman, uluslararas toplumun rana yönelik kararl bir tavr almas gerektii inancndan ötürü ABDnin rana yeniden ambargo uygulamasna destek verdiini de kaydetti.

rann dorudan ya da kendisine bal milisler araclyla terör saldrlar gerçekletirdiini savunan bin Selman, rann ya uluslararas toplumda yapc bir role sahip normal bir devlet olmas ya da kanunlar ihlal eden bir devlet olarak kalmas konusunda bir tercihte bulunmas gerektiine iaret etti.

Suudi Arabistan bölgede sava istemiyor

Bin Selman, yaklak bir ay önce ikisi Suudi Arabistana ait 4 sivil ticari kargo gemisine Birleik Arap Emirliklerinin dou sahilinde yer alan El-Fuceyra Liman yaknlarnda düzenlenen sabotaj ile petrol boru hatt üzerinde bulunan Aramcoya ait 2 pompa istasyonuna saldr gibi bölgede yaanan son olaylarn arkasnda ran tarafndan desteklenen Husilerin olduunu öne sürdü.

Muhammed bin Selman, Suudi Arabistan bölgede sava istemiyor. Ancak halkmza, egemenlie ve hayati çkarlarmza yönelik herhangi bir tehdit karsnda mücadele etmekten tereddüt etmeyiz. deerlendirmesinde bulundu.

Riyad-Washington ilikileri

Suudi Veliaht Prens, ülkesinin bölgenin güvenlii ve istikrarnn salanmasnda kilit rolü bulunmas nedeniyle ABD ile stratejik ilikilere büyük önem verdiini vurgulad.

Riyad ile Washington arasndaki stratejik ilikilerin oradan buradan yaplan medya ataklardan etkilenmeyeceini belirten bin Selman, Suudi Arabistan, ABD ve dier ülkelerdeki baz kesimlerin sahip olduu yanltc düünceler ile gerçekleri açkla kavuturmak için daima çaba sarf ediyor. ifadesini kulland.

Husiler rann gündemini, Yemenin çkarlarnn önünde tutuyor

Bin Selman, Yemen krizi konusunda ülkesinin çözüme ulalmas adna var gücüyle çaba sarf ettiini ancak Husilerin rann gündemini, Yemen ve halknn çkarlarnn önünde tuttuunu bildirdi.

Ülkesinin snrlarnda devlet kurumu dndaki milislerin varlnn kabul edilemez olduunun altn çizen bin Selman hedeflerinin yalnzca Yemeni, ranl milislerin varlndan kurtarmak deil, ayn zamanda tüm Yemenliler için istikrar ve refahn salanmas olduunu savundu.

Suudi Prens, Suriyede terör örgütü DEAn malubiyeti, terör örgütlerinin yeniden hakimiyet kurmasnn engellenmesi, ülkede istikrar sarsan ran nüfuzuna kar mücadele ve siyasi geçiin salanmas gibi baz hedeflerin gerçekletirilmesi adna dost ülkelerle birlikte çaltklarn aktard.

Bin Selman, ayrca ülkesinin Sudan desteklemeye devam edeceini ve Merkez Bankasna 250 milyon dolarlk yardmda bulunulduunu da kaydetti.

Ana Sayfaya Git