Tahran'da insanların yaklaşık yüzde 99'u depresif

İran'da yapılan bir araştırma, başkent Tahran'da "yaşam kalitesinin düşüklüğü" nedeniyle insanların yüzde 99,7'sinin "depresif" olduğunu ortaya koydu.

Haberler 08.01.2024 - 13:09 Son Güncelleme : 08.01.2024 - 13:10

Donya-e-eqtesad haber sitesi, Tahran Kent çalışmaları ve Planlama Merkezi tarafından geçen yıl yapılan Tahranın 22 ilçesinde Kentsel Canlılık; Değerlendirme ve Tavsiyeler başlıklı araştırmanın detaylarını yayınladı.

Araştırmada, şehrin kaotik durumu, eğlence amaçlı mekanların azlığı, kentteki park ve bahçelerin elverişsiz durumu, çöp konteynerlerinin düzensizliği, kaldırımlara araçların park etmesi ve yürüme alanının kısıtlanması gibi nedenlerden dolayı başkentte yaşayan insanların yüzde 99,7sinin memnuniyetsiz ve depresif hal içinde olduğu belirtildi.

Yaşam kalitesi düşük kesimin yüzde 80,8 olduğu kentte, orta seviyede yaşam kalitesine sahip olanlar ise yüzde 18,9u oluşturuyor. Sadece yüzde 0,3ün iyi standartlara sahip, neşeli, canlı ve dinçlik anlamına gelen enerjik kesim olduğu ifade ediliyor.

Yaşam kalitesinin en düşük olduğu bölgeler kentin güneyinde yer alan 11,12,16,19 ve 20nci bölgelerken, kuzeydeki 3, 5, 8 ve 22nci bölgeler orta seviye olarak kaydedildi. Araştırmada, yüzde 0,3lük kesimin hangi bölgelerde bulunduğuna dair ise bilgi verilmedi.

Söz konusu araştırmada, kentin ana meselelerinden hava kirliliği ve trafik sorununun değerlendirmeye alınmadığı görüldü.

İranlı kent sosyolojisi uzmanı Hüseyin Eymani Cacermi, Tahranda yaşam kalitesini yükseltmeye yönelik altyapı çalışmalarının yeteri kadar yapılmamasını eleştirdi.

Eymani Cacermi, Araştırma sonuçları gerçeği yansıtıyor. çünkü yaşam alanlarını iyileştirmeye yönelik yatırımlar yapılmıyor. dedi.

Tahranda halkın hoş vakit geçirebileceği sosyal alanların azlığından şikayet eden İranlı uzman, söz konusu durumun evliliğe ve çocuk sahibi olmaya ilginin azalmasına da neden olduğunu söyledi.

AA

Ana Sayfaya Git