Tahran’dan gelişmiş santrifüj adımı

İran, ABD’nin yaptırımlarına karşılık nükleer anlaşmadaki taahhütlerini azaltma kararının üçüncü aşamasında uranyumu yüzde 20’den fazla zenginleştirme kapasitesine sahip gelişmiş santrifüjler kullanacaklarını açıkladı.

Haberler 09.09.2019 - 10:05 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ran Atom Enerjisi Kurumu Sözcüsü Behruz Kemalvendi, dün bakent Tahranda düzenledii basn toplantsnda, ülkesinin nükleer anlamadaki taahhütlerini azaltma sürecinin üçüncü aamasn önceki gün balattn duyurdu.

Üçüncü aamada aratrma ve gelitirme taahhütlerini askya aldklarn ve uranyum zenginletirme için gelimi IR4 VE IR6 santrifüjlerine gaz enjekte etmeye baladklarn aktaran Kemalvendi, Aratrma ve gelitirme konusundaki snrlamalar kaldrmaya baladk. Bu aamada çok daha gelimi santrifüjler kullanacaz. Dier tarafn sözlerini yerine getirmesi durumunda tüm bu admlardan geriye dönü olacaktr. htiyaçlarmz dorultusunda aratrma ve gelitirme için yeni santrifüjler gelitireceiz dedi.

AVRUPAYA UYARI

rann yüzde 20 ve ötesinde uranyum zenginletirme kapasitesine sahip olduunu vurgulayan Kemalvendi, Uranyum zenginletirme düzeyi hakknda bir yükümlülüümüz bulunmuyor ancak u anda uranyumu yüzde 20

zenginletirmeye ihtiyacmz yok diye konutu. Tahrann anlamadaki taahhütlerini azaltma admlarn effaf bir ekilde sürdüreceini vurgulayan Kemalvendi, Uluslararas Atom Enerjisi Ajansnn (UAEA) nükleer tesislerdeki denetimlerini kstlama karar almadklarn belirtti. Kemalvendi, Avrupa, nükleer anlamay kurtarmak için fazla zaman kalmadn bilmesi gerekiyor ifadesini kulland.

UAEA: KONUYU RAPOR ETTK

Uluslararas Atom Enerjisi Ajans (UAEA), rann uranyum zenginletirmek için gelimi santrifüjler kullanma kararna ilikin gelimelerden haberdar olduklarn, konunun ülkede bulunan ajans müfettileri tarafndan Viyanadaki kurumun merkezine rapor edildiini duyurdu. UAEAnn resmi sosyal medya hesabndan, rann nükleer anlamadaki taahhütlerini azaltma sürecinin üçüncü aamasna balamasyla birlikte gelimi santrifüjler kullanma kararna ilikin açklama yapld. Açklamada, Ajansn randa sahadaki müfettileri ilgili bütün faaliyetleri UAEAnn Viyanadaki merkezine rapor edeceklerdir ifadelerine yer verildi.

Ana Sayfaya Git