Talabani yaşamını yitirdi

IRAK eski Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabani, tedavi gördüğü Almanya'da yaşamını yitirdi. Talabani, kısa bir süre önce Almanya'ya gitmişti.

Haberler 04.10.2017 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Badatta yayn yapan El Irakiye Televizyonu, Almanyada tedavi gören Irak eski Cumhurbakan ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birlii (IKYB) Genel Sekreteri Celal Talabaninin yaamn yitirdiini duyurdu. IKYB yetkilileri, haberi yalanlayp Talabaninin durumunun ar olduunu belirtirken, bu kez Irak Kürt Bölgesel Yönetimine yaknl ile bilinen Rudaw Televizyonunun Almanya muhabiri Almanyada tedavi gören Talabaninin yaamn yitirdiini duyurdu.

REFERANDUMDAN ÖNCE YENDEN ALMANYAYA GTMT

Irak eski Cumhurbakan ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birlii (IKBY) Genel Sekreteri Celal Talabaninin salk kontrolü için referandumdan önce 12 Eylülde yeniden Almanyann bakenti Berline gitmiti. Irakta iki dönem Cumhurbakanl görevini yürüten Talabani, 17 Aralk 2012de bakent Badatta beyin kanamas geçirmi, bir gün sonra ambulans uçakla Almanyann bakenti Berline sevk edilmiti. Talabani 579 günlük tedavinin ardndan 20 Temmuz 2014te Süleymaniyeye dönmütü.

CELAL TALABAN KMDR

Celal Talabani olarak tannan Celal Hisameddin Nurallah Talabani, 1933 ylnda Erbilin Koye ilçesine bal Kelkan köyünde dodu. Talabani, 1955 ylnda Badat Üniversitesi Hukuk Fakültesinde eitim alrken, ayn zamanda siyasi hayata atld. Talabani, hukuk eitimini 1959 ylnda tamamlad.

Kürtlerin 1961 ylnda Irak yönetimine kar balatt ayaklanmaya öncülük eden Talabani, bu tarihten sonra Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) saflarna katlarak Pemerge oldu. Talabani, 1971 ylnda Iraktaki Kürtlerin siyasi ilikilerini gelitirmek ve farkl silahl gruplarla balant kurmak için Lübnann bakenti Beyruta gitti.

Eski Cumhurbakan Talabani, KDP saflarndan ayrldktan sonra Suriyenin bakenti amda birkaç arkadayla birlikte 1975 ylnda Kürdistan Yurtseverler Birliini (KYB) kurdu.

KYB vastasyla, KDPden sonra Süleymaniye bata olmak üzere Kerkük ve Erbilde önemli bir halk taban elde eden Talabani, özellikle 1980 ve 90l yllarda Saddam Hüseyine kar balatlan ayaklanmalarda önemli rol oynad.

Talabani ayrca, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Bakan Mesut Barzaninin kardei dris Barzani ile 1986 ylnda Kürdistan Cephesini, rann bakenti Tahranda kurdu.

Irakta, 1991 ylnda patlak veren ayaklanmann ardndan Talabaninin KYBsi, Süleymaniye ve Erbilde nüfuzunu artrd. Kuruluundan bu yana KYBnin her üç kongresinde de Talabani genel sekreter olarak seçildi. 1990l yllarda IKBYde Erbilden sonraki ikinci yönetim merkezi Süleymaniyede bakan olarak bir müddet görev yapt.

Barzaninin KDPsi ile 1994 ylnda kanl bir çatmaya giren Talabani, 1998 ylnda Barzani ile ABDnin öncülüünde Washingtonda bir anlama imzalayarak aralarndaki 4 yllk iç çatmaya son verdi.

Irakn devrik lideri Saddam Hüseyinin ABDnin igali ile devrilmesinden sonra Talabani, 6 Nisan 2005te Irakn ilk Kürt Cumhurbakan olarak seçildi.

ABDnin giriimiyle hazrlanan Irak anayasasna göre, Talabani 2010 ylnda 2nci kez Cumhurbakan seçildi.

Irakta iki dönem cumhurbakanl görevini yürüten Talabani, 17 Aralk 2012de bakent Badatta beyin kanamas geçirmi, bir gün sonra ambulans uçakla Almanyann bakenti Berline sevk edilmiti. Talabani 579 günlük tedavinin ardndan 20 Temmuz 2014te Süleymaniyeye dönmütü.

Talabani tekrar tedavi görmek için 9 Temmuzda önce Tahrana ardndan Almanyaya gitti. Eski Cumhurbakan tedavi gördüü hastanede bugün hayatn kaybetti.

Hero brahim Ahmed ile evli olan Talabaninin Pavel ve Kubat adnda iki çocuu bulunuyor.

Ana Sayfaya Git