Taliban, Afganistan'daki kadınların iş ve eğitim haklarının devam edeceğini açıkladı

Taliban Sözcüsü Suheyl Şahin, Afganistan'daki kadınların çalışma ve üniversite dahil eğitim haklarının devam edeceğini söyledi.

Haberler 18.08.2021 - 10:56 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Taliban Sözcüsü Suheyl ahin, Sky Newse yapt açklamada, Talibann iktidara gelmesinin ardndan binlerce okulun faaliyetine devam ettiini vurgulad.

Kadnlarn burka giymelerinin zorunlu olmayacan ancak baörtüsü takmalarnn bekleneceini kaydeden ahin, bunun slami bir kural olduunu dile getirdi.

Taliban Sözcüsü, kadnlarn siyasi pozisyonlarda bulunup bulunamayacaklarna ilikin bir soru üzerine, Politikamz aç eitim ve ie eriimleri olabilir. Onlar (kadnlar) pozisyonlara gelebilir, ancak bu pozisyonlar slami yönetimin nda olmal, yani genel bir çerçeve var. dedi.

ahin, kadnlarn üniversitelerde eitim görmeye devam edeceini, bunun politikalarnn bir parças olduunu vurgulad.

Genel af ilan ettiklerini belirten ahin, önceki Afgan hükümetiyle çalm olanlara, mallar, onurlar ve hayatlarnn güvende olduu mesajn verdi.

Ahlaki bir yükümlülük

ngiltere ve uluslararas toplumun Afgan halknn taleplerine sayg duymalar gerektiini kaydeden ahin, Bu onlarn yükümlülüü, çünkü 20 yl boyunca Afganistandaki ykmn arkasnda onlar vard. deerlendirmesini yapt.

ahin, Afganistann yeniden inasna yardm etmek ve insanlarn ülkede yeni bir sayfa açmalarna yardm etmenin bu ülkeler için bir ahlaki bir yükümlülük olduunu belirtti.

ABDnin tüm güçlerini ülkeden çekmesi gerektiini, Talibann onlara saldrmamaya kararl olduunu aktaran ahin, Doha Anlamasndaki takvimi zaten ihlal ettiler. dedi.

Talibann ülkeye hakim olma süreci

ABD ile Taliban arasnda ubat 2020de varlan bar anlamas çerçevesinde bu yl uluslararas güçlerin Afganistandan geri çekilme süreci balad.

Anlama, yabanc güçlere saldrlmamasn öngörürken Talibann Afgan güvenlik güçlerine yönelik eylemlerine dair hüküm getirmedi.

Afgan hükümetiyle Dohadaki müzakereleri devam ettiren Taliban, e zamanl ekilde, hazirandan bu yana iddetli saldrlarla Afganistanda birçok ilçeye, son bir ayda da vilayet merkezlerine hzla hakim oldu.

Bakent Kabili kuatan Taliban, 15 Austosta Cumhurbakan Eref Ganinin ülkeyi terk etmesinin ardndan kenti çatmasz ekilde kontrolüne ald.

Ana Sayfaya Git