Taliban, Katar'da ABD'li yetkililerle yaptırımların kaldırılmasını görüşecek

Taliban, Katar'da ABD'li yetkililerle yaptırımların kaldırılmasını görüşecek

Haberler 28.07.2023 - 11:45 Son Güncelleme : 28.07.2023 - 11:45

Taliban geçici hükümetinin Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Abdulkahhar Belhi, konuyla ilgili Twitter hesabından açıklamada bulundu.

Belhi, geçici hükümetin Dışişleri Bakan Vekili Emirhan Muttakinin başında olduğu bir heyetin ilerleyen günlerde Katarın başkenti Dohada ABDli yetkililerle görüşeceğini kaydetti.

Belhi, ABDli yetkililerle ortak çıkarlar temelinde görüşme gerçekleştirileceğini belirterek, önceliklerinin yaptırımların kaldırılması, Afganistan Merkez Bankasına ait dondurulan rezervlerin kullanıma açılması, Taliban mensuplarının BMnin kara listesinden çıkarılması ve Afganistan hava sahası ihlallerinin sonlandırılması olduğunu ifade etti.

Belhi, Taliban heyetinin ayrıca Katarlı yetkililerle de ikili ilişkileri görüşeceğini belirtti.

ABD Dışişleri Bakanlığı, Afganistan Özel Temsilcisi Thomas West ile Afgan Kadınlar, Kız Çocukları ve İnsan Hakları Özel Temsilcisi Rina Amirinin, bölgede bazı konuları ele almak için Kazakistan ve Katarı ziyaret edeceğini bildirmişti.

Açıklamada, West ve Amirinin, 26-31 Temmuzda, Afgan halkına insani destek, ülkedeki kadın ve kızların durumu başta olmak üzere sırasıyla Kazakistanın başkenti Astana ve Katarın başkenti Dohada bir dizi görüşmelerde bulunacağı belirtilmişti.

Öte yandan, Dışişleri Bakanlığı Sözcü Yardımcısı Vedant Patel ise günlük basın toplantısında bir soru üzerine, ABDnin Talibana karşı tutumunda bir değişiklik olmadığını belirtmişti.

Ana Sayfaya Git