Taraflar mevzide, eller tetikte

Pazar günü Başbakan Binali Yıldırım'ın Bağdat ziyareti öncesi Irak Cumhurbaşkanı Fuat Masum'un Süleymaniye'ye düzenlediği gezinin perdese arkası aydınlanmaya başlarken, askeri hareketlilik sürüyor.

Haberler 15.10.2017 - 12:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irak Merkezi Yönetim ile Kürt Bölgesel Yönetimi (KYB) arasnda Kerkük ile ilgili yaanan gerginlik devam ederken, Irak ordusu ile Hadi abi birliklerinin Kerkük etrafndaki konulanmas sürüyor. Süleymaniyede ise Badat yönetimi ile KYB yetkilileri arasndaki pazarlklar gerginlii daha da arttrd. 6 art öne süren Irak merkezi yönetimi, KYBye 48 saat süre verdi.

Irak Cumhurbakan Fuat Masum, Süleymaniyede KYB yetkilileri ile bir araya gelerek Babakan Haydar badi ile Hadi abi birliklerinin taleplerini iletti. 6 art için 48 saatlik süre verildi. Kerkük içerisinde ve etrafndaki Pemerge güçleri, Türkmen Hadi abi birlikleri ve Irak Ordusu güçleri ise eller tetikte hazr bekliyor.

MERKEZ YÖNETMN KYBYE SUNDUU 6 MADDE

Badat hükümetinin KYBden talep ettii 6 madde ise öyle:

* Kerkük Havaalann Irak ordusuna teslim edilecek

* K1 Keyvan askeri karargahn Irak ordusuna derhal verilecek

* Tüm Petrol kuyularn,yataklarn ve irketlerin kontrolü Irak ordusuna geçecek.

* Kerkük valisi Necmettin Kerim görevden alnacak

* Pemergeye teslim olan ID militanlarn Irak ordusuna teslim edilecek

* Pemergenin ve Kürt yönetiminin kontrolünde olan Kerkükün tüm bölgeleri ile IDten geri alnan bölgeleride derhal Irak ordusuna teslim edilecek.

TC LDER ERAD SALH, KERKÜKTE GÖVDE GÖSTERS YAPTI

Bu arada TC Lideri Erad Salihi, Badattan Kerküke giderek ar silahl korumalar ile birlikte halk içerisine girip gövde gösterisi yapt. Sk güvenlik önlemleri altnda vatandalar ile bir araya gelen Salihi, Türkmen halkna yapt konumalarla moral verdi. Salihi, Kerkükün Pemergeye teslim edilmesinin söz konusu olmad yönünde ifadeleri tekrarlad.

TC Merkez binasnda da çalma arkadalar ile bir araya gelen Salihi, bölge ve gelecei ile ilgili toplant düzenledi. Erad Salihi toplantya bakanlk yaparken, Hadi abi Türkmen birlikleri de toplantnn yapld binann güvenliini salad.

TC Bakan Salihinin Kerkükte bulunduu süre içerisinde ise Tuzhurmat ve Beir bölgesinde bulunan Türkmen abi Birlikleri de eller tetikte, hazr bekledi. Olas saldr veya suikast giriimine kar her türlü önlem alnd.

BABAKAN YILDIRIM çN SIKI GÜVENLK ÖNLEM

Babakan Binali Yldrmn pazar günü bir günlüüne düzenleyecei ziyaret öncesi, Badat sokaklarnda dolaarak kentin nabzn tuttu. Irak Ordusu ve Hadi abi birliklerinin yan sra istihbarat birimlerinin kentte sk güvenlik önlemi ald görüldü. Olas terör saldrlarna kar polis köpekleri ile aramalar yapld, caddelerde hiçbir aracn uzun süre park etmesine izin verilmiyor.

DAEin olas saldr ihtimaline karn da kentte operasyonlar düzenleniyor. Bakentteki tüm önemli otellerin giri çklar özel komando birlikleri tarafndan kontrol altna tutuluyor. Yine otellere giri yapanlarn üst aramas yaplyor. Araçlar, eitimli köpeklerle didik didik aranyor.

Cuma günü kentteki tüm camilere namaz klmaya gelenler, güvenlik güçleri tarafndan arandktan sonra camiye alnd. Dier günlerde de önemli camilerde ayn uygulama sürüyor.

Türkiyede de çok iyi bilinen Abdulkadir Geylani türbesinin bulunduu camiye de giriler ar makinal silahlara sahip askerler tarafndan kontrol altnta tutuluyor. Cami ve türbeye telefonla girilmesine izin verilmiyor. Telefonlar ziyaret sonras sahiplerine yeniden iade ediliyor.

Irak Savunma Bakan ve Genel Kurmay Bakan Osman Ganimi, DHA Muhabi rfan Sapmaza verdii röportajda Kerküke yönelik sert açklamalarda bulunmutu. Ganimi, özellikle DAEin temizlenmesi yönünde mesajlar da vermi ve Pemerge güçlerinin DAEe destek çktn açkça dile getirmiti. Ganimi bu yöndeki rahatszln sert ekilde ifade etmiti.

Ana Sayfaya Git