Tarihi Filistin şehrinde Osmanlı dönemine ait eserler bulundu

Osmanlı Devleti döneminden kaldığı tahmin edilen sabun fabrikası ve mahzenler çalışmaların tamamlanmasının ardından müzeye dönüştürülecek.

Haberler 15.08.2018 - 09:02 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail snrlarnda kalan tarihi Filistin kenti Yafada, Osmanl dönemine ait olduu düünülen bir sabun fabrikas ve mahzenler bulundu.

srail Antikalar Kurumundan yaplan yazl açklamada, ülkenin kuzeyindeki tarihi Yafa kentinde eski bir binada elektrik kablolarnn yenilenmesi srasnda arkeologlar tarafndan 19. yüzyla ait olduu tahmin edilen sabun fabrikas ile mahzenlerin ortaya çkarld belirtildi.

Kurum yetkilileri, sahibi belli olmayan sabun fabrikasnn Yafada ortaya çkarlan buna benzer ikinci tarihi fabrika olduuna dikkati çekerek, bu fabrika sayesinde geleneksel sabun üretimi yapan iletmeler ile günümüzdekilerin ileyilerinin karlatrlabileceini kaydetti.

Arkeologlarn tarihi fabrikadaki çalmalar devam ederken, bulunan eserlerin çalmalarn sona ermesinin ardndan müzeye dönütürülerek ziyarete açlaca aktarld.

Açklamada tarihi Filistin topraklarnda üretilen ve yaklak bin yllk geçmie sahip geleneksel Filistin sabunlarnn ününün dünyaya yaylm durumda olduu ifade edildi.

Sabun üretiminin bölgede 10. yüzyldan itibaren yaygnlat ve 20. yüzyla kadar cazibesini kuruduuna iaret edilen açklamada, tarihi Filistinde üretilen sabunlarn özellikle Osmanl Devleti zamannda Msr pazarndan dünyaya ihraç edildii hatrlatld.

Tarihi Filistin topraklarnda 16. yüzyldan itibaren 401 yl hüküm süren Osmanl Devleti bölgeye birçok tarihi eser brakt. Bu eserlerin çou aradan geçen uzun yllara ramen ayakta durmaya devam ediyor.

Ana Sayfaya Git