Tayvanlı çip üreticisi TSMC, Almanya'da fabrika açıyor

Tayvan merkezli çip üreticisi TSMC, çoğunluğuna sahip olduğu Almanya'daki yan kuruluşu ESMC'ye yarı iletken fabrikası için yaklaşık 3,9 milyar dolarlık yatırıma karar verdiğini belirtti.

Haberler 08.08.2023 - 19:38 Son Güncelleme : 08.08.2023 - 20:54

TSMCden yapılan açıklamada, bugün gerçekleştirilen yönetim kurulu toplantısında alınan kararlar duyuruldu.

Fabrika inşaatı ve fabrika araçlarının kurulumu için yaklaşık 6,1 milyar dolar sermaye tahsisatının onaylandığı aktarılan açıklamada, Almanyada şirketin çoğunluğuna sahip olduğu yan kuruluşu ESMCye yaklaşık 3,9 milyar dolarlık yatırıma karar verildiği bildirildi.

Açıklamada, TSMCnin yüzde 100 iştiraki olan TSMC Arizonaya da 4,5 milyar dolar sermaye enjeksiyonunun onaylandığı kaydedildi.

- 4 şirket ortak girişim kuruyor

Şirketten yapılan diğer bir açıklamada da TSMCnin Bosch, Infineon ve NXP ile gelişmiş yarı iletken üretimini Avrupaya getirmek amacıyla ortak girişim kuracağı ve ESMCye yatırım yapacağı duyuruldu.

ESMCnin, hızla büyüyen otomotiv ve endüstriyel sektörlerin gelecekteki kapasite ihtiyaçlarını desteklemek için fabrika inşasına yönelik önemli bir adım attığına dikkati çekilen açıklamada, nihai yatırım kararının, proje için kamu finansmanı seviyesinin onaylanmasını beklediği belirtildi.

Açıklamada, inşası planlanan fabrikanın, aylık 40 bin adet üretim kapasitesine sahip olacağı belirtilerek, gelişmiş teknolojisi ve yaklaşık 2 bin kişilik nitelikli doğrudan istihdamla Avrupanın yarı iletken üretim ekosistemini daha da güçlendirmesinin beklendiği vurgulandı.

ESMCnin, fabrikanın inşasına 2024ün ikinci yarısında başlamayı hedeflediği kaydedilen açıklamada, üretimin de 2027nin sonunda başlamasının öngörüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, planlanan ortak girişimin yüzde 70inin TSMCye ait olacağı, Bosch, Infineon ve NXPnin de yüzde 10ar hisseye sahip olacağı kaydedildi.

Ana Sayfaya Git