Telafer'den kaçabilen Iraklı Türkmenler Hatay'da

SINIR kenti Hatay, Suriye ve Irak'daki iç savaşların ortaya çıkardığı yeni bir drama daha sahne oldu.

Haberler 28.12.2016 - 09:15 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Irakn Musul bölgesinin DEAtan temizlenmesi için koalisyon ülkeleri ve Pemergelerin balatt operasyonun ardndan, bu bölgenin Telefar kentinde yaarken kaçan, çok sayda kadn ve çocuun da aralarnda bulunduu Türkmenler, uzun ve çileli bir yaya yolculuun ardndan Hataya ulat.

Irakta Kerkük ve Musul bölgesi Türkmenlerinin çileli bir göçün ardndan snd yer Hatayn Krkhan lçesindeki Hatay Yardmlama Dernei (HAYAD) oldu. Son 3 günde 25-30ar kiilik gruplar halinde gelen Türkmenlerin büyük çounluu, Telafer bölgesinden Suriye üzerinden Hataya yaya olarak geldiklerini, çok aznn da yer yer araç bulabildiini söyledi. Baz Türkmenler, 40 gündür yaya olarak kar ve soukta kaçlarn sürdürdüklerini anlatt.

HAYAD Bakan Rahmi Vard, gelenlerin tümünün Türkçe konuan Türkmenler olduunu, ilk anda elbise, ayakkab ve çamar verdiklerini, banyo imkan salanp scak yemek ikram ettiklerini söyledi.

Valilik, Kaymakamlk, Belediye, UNICEF ve Göç daresi ile gönüllülerin katksyla destek verilen Türkmenlerden imdiye kadar gelenlerin says 900ü geçti.

çou yüzünü ve kimliini gizleyen Telefar Türkmenleri için snra ve otogara yakn bir noktada kurulan çadra ulaan Türkmenlerin bir bölümü, ilk tedavi ve dinlenmelerinin ardndan baka kentlerdeki yardm kurulular ya da akrabalarnn yanna gidiyor.

Ana Sayfaya Git