Tepki var yaptırım yok

İdlib'de aralarında çocukların da olduğu çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısı, Brüksel'de düzenlenen Suriye konferansının en önemli gündem maddelerinden biriydi.

Haberler 06.04.2017 - 08:59 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Birçok yetkili, saldry sava suçu olarak nitelendirirken, Esedi sorumlu tuttu. BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, dlibdeki saldrnn Suriyede sava suçlarnn devam ettiinin bir göstergesi olduunu söyledi.

Avrupa Birlii (AB) ve BMnin Brükselde düzenledii Suriye Yardm Konferans balad. 70 ülke ve uluslararas kuruluun temsilcisinin katld konferansta Suriyede hayatn kaybedenler için bir dakikalk sayg duruu düzenlendi.

Toplantda hazr bulunan BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, BM Güvenlik Konseyinin bugün toplanacan ve sorumlularn hesap vermesinin isteneceini kaydederek, Dünkü dehet verici olaylar, ne yazk ki Suriyede sava suçlarnn devam ettiini ve uluslararas hukukun sk sk ihlal edildiini gösteriyor. deerlendirmesinde bulundu.

Guterres, BM Güvenlik Konseyinin sorumluluklarn yerine getireceinden emin olduunu ifade etti.

AB D likiler ve Güvenlik Politikalar Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini, saldr sonras Suriyeden gelen fotoraflarn uluslararas kamuoyu olarak birleilmesinin önemini ortaya koyduunu kaydederek, iddete, savaa artk yeter. Suriyeliler, bar ve ülkelerini demokrasi ve özgürlük içinde yeniden ina etmek istiyor. dedi.

Deliller Esed rejimini gösteriyor

ngiltere Dileri Bakan Boris Johnson, ellerinde, Suriye rejimi ve Rusyann muhalifleri suçlayan açklamalarn dorulayacak bir veri bulunmadn ifade ederek, Deliller, bunu, halkna kar böyle bir barbarca saldrda yasakl silahlar kullanldnn tamamen farknda olarak Esed rejiminin yaptn ortaya koyuyor. Suçlularn bunun bedelini ödemesini isterim dedi.

Johnson, böyle bir hükümetin, Suriye halk üzerinde herhangi meru bir yönetime sahip olmaya devam edemeyeceini de kaydetti.

Hayal edebileceiniz en kötü sava suçlarndan biri

Almanya Dileri Bakan Sigmar Gabriel, BM Güvenlik Konseyine saldrdan Esed rejimini sorumlu tutan bir karar tasla sunulmasna ilikin konuarak, BM Güvenlik Konseyinin, bugün bu zehirli gaz dosyasyla megul olmasn doru buluyoruz. Rusyadan BM Güvenlik Konseyi kararna destek vermesini, olay aratrmasn ve yapanlar sorumlu tutmasn istiyoruz. ifadesini kulland. Gabriel, bir soru üzerine de, Elbette ki, sorumlularn uluslararas mahkemelerde yarglanmas için her eyi yapmalyz. çünkü bu, hayal edebileceiniz en kötü sava suçlarndan biri. deerlendirmesini yapt.

amn sorumluluundan üphe yok

Brükselde basn mensuplarnn sorularn yantlad Fransa Dileri Bakan Jean-Marc Ayrault, am rejiminin sorumluluundan herhangi bir üphe yok, yaananlar bir trajedidir. dedi.

Suriyenin de 2013 ylnda imzalad anlaamaya göre kimyasal silahlar kullanmann yasak olduuna dikkati çeken Ayrault, Suriye kimyasal silahlar kullanmaya devam ediyor. Ölü ve yarallar var. Gözlerimizi kapatamayz. O yüzden Fransa BM Güvenlik Konseyi toplantsn istedi. ifadelerini kulland.

Rusya ve ran destekli Suriye rejiminin balatt savan 300 binden fazla Suriyelinin ölmesine sebep olduunu vurgulayan Ayrault, öyle devam etti:

Bugün biz burada, Türkiyede, Lübnanda, Ürdünde, Avrupada bulunan 5 milyondan fazla Suriyeli göçmenlere yardm etmek için seferber olduk. Komu ülkeler Türkiye ve Lübnana yardm edilmesi gerekiyor. Bugün burada bunun için toplandk. Yardmlar sadece sözlü olarak deil somut maddi taahhütler bulunarak olacak.

Snmaclara yardm edilmesi ve onlara umut veren mesajlar verilmesi gerektiini dile getiren Ayrault, Türkiyede ve Lübnanda snmac kamplarn ziyaret ettiini anmsatt.

Siyasi çözüm olmazsa

Snmaclarn Suriyeye dönmek istediklerine dikkati çeken Ayrault, unlar kaydetti:

Ancak savata olan bir ülkeye geri dönemezler. Katliamlarn olduu ve hapis cezalarnn verildii, her eyin ykld bir ülkeye dönemezler. Bar gerekiyor. IDe kar uluslararas koalisyonda yer alyoruz. Ama Cenevrede BMde Suriye ile ilgili siyasi bir çözüm istiyoruz. Siyasi bir geçi olmazsa Suriyede her zaman iddet, terörizm ve snr dnda göçmenler olur. Herkesin sorumluluu almas konusunda aciliyet var.

Ana Sayfaya Git