Trablus'taki çatışmalar: 75 ölü, 323 yaralı

Dünya Sağlık Örgütü, Libya'da Halife Hafter güçlerinin başkent Trablus'a ilerlemesiyle başlayan çatışmalarda bir haftada 7'si sivil 75 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu.

Haberler 13.04.2019 - 10:39 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Dünya Salk Örgütü (DSÖ), Libyann bakenti Trablustaki çatmalarda bir haftada 7si sivil 75 kiinin öldüünü, 323 kiinin yaralandn bildirdi.

DSÖ Libya Temsilcisi Cafer Hüseyin, BM Cenevre Ofisinde telekonferans yoluyla gazetecilere ülkedeki son durumu anlatt.

Trablus çevresinde 5 Nisanda balayan çatmalarn her geçen gün iddetlendiini anlatan Hüseyin, bölgede son bir haftada 75 kiinin öldüünü, 323 kiinin de yaralandn belirtti. Hüseyin, ölenlerin 7sinin sivil olduunu, 10 sivilin de yaralandn aktard.

Hüseyin, dün bir salk teknisyeninin yaralandn, hastalar tayan bir ambulansn da iki ate arasnda kaldn, ans eseri ambulanstakilerin hayatta kaldn söyledi.

Trablus çevresindeki çatmalarn ehrin içine doru yöneldiine dikkati çeken Hüseyin, gelecek günlerde daha fazla sivil zaiyattan endie duyduklar uyarsnda bulundu.

Hüseyin, u ana kadar çatmalardan dolay 6 binden fazla sivilin yerinden edildiini, bu sivillerin okul gibi güvenli binalara yerletiini kaydetti.

BULAICI HASTALIK UYARISI

Halkn çatmalardan dolay hastanelere eriiminin çok kstl olmasndan büyük endie duyuyoruz. diyen Hüseyin, salk kurulularnda ancak iki hafta yetecek kadar acil durum malzemesi bulunduu uyars yapt.

Hüseyin ayrca bölgedeki kirli sulardan dolay bulac hastalklarn yaylmasndan da endie duyduklarn vurgulayarak, Sadece Trablusun güneyinde deil, merkezinde de kesinlikle daha çok tbbi malzeme ve fona ihtiyacmz var. diye konutu.

HAFTER çATIMALARIN FTLN ATELED

Libyann dousundaki askeri güçlerin lideri Hafter, bakent Trablusu ele geçirmek için 4 Nisanda saldr emri vermi, bunun üzerine Ulusal Mutabakat Hükümeti (UMH) birlikleri de kar operasyon balatmt.

Hafter güçlerinin saldrsnn 14-16 Nisanda Libyada Birlemi Milletler gözetiminde gerçekletirilmesi planlanan ulusal diyalog konferans öncesinde balatlmas dikkati çekmiti.

Meruiyet krizinin 2011den bu yana çözülemedii Libyada, uluslararas tannrla sahip UMH birlikleri ile Halife Haftere bal güçler arasnda çatmalar sürüyor.

Ana Sayfaya Git