"Trump döneminde ABD'de ırkçılık arttı"

ABD'de yapılan bir araştırma, Başkan Donald Trump döneminde ırklar arasındaki ilişkilerin daha da kötüye gittiğini ortaya koydu.

Haberler 10.08.2018 - 09:18 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABDde yaplan bir aratrma Bakan Donald Trumpn seçilmesinin ardndan ülkedeki rkçln artttn gösterdi.

ABDde politika alannda yayn yapan Politico ve aratrma irketi Morning Consult, ABDnin Charlottesville kentinde düzenlenen gösterilerin birinci yl dönümünde ülkedeki rkçlk üzerine bir anket yapt.

Ankete katlanlarn yüzde 55i ülkedeki rklar arasndaki ilikilerin daha kötüye gittiini belirtirken, yüzde 18lik bir kesim bu konuda herhangi bir deiiklik olmadn dile getirdi.

Ankete katlan beyazlardan yüzde 51i rklar arasndaki ilikilerin kötüye gittiini ifade ederken bu oran Afrika kökenli Amerikallarda yüzde 79, Latin kökenli Amerikallarda da yüzde 60 oldu.

Söz konusu aratrma ABDnin eski Bakan George W. Bush döneminde yapldnda katlmclarn sadece yüzde 16s Barack Obama döneminde de yüzde 37si rkçln arttn belirtmiti.

- Gösterilerin yl dönümünde OHAL

Bu arada Virginia Eyalet Valisi Ralph Northam ve Charlottesville kent yetkilileri gösterilerin birinci yl dönümünde OHAL ilan etti.

Yetkililer, eyalet fonundan 2 milyon dolar ayrldn ve OHAL sayesinde güvenlii, Virginia Ulusal Güvenlik Güçlerinin salayacan belirtti.

Charlottesvillede geçen yl 12 Austosta düzenlenen Sa Birletirin ad verilen ve Trump yönetimi ile giderek güçlenen ar sac kesimlerin bir araya geldii gösteriler boyunca iddet olaylar olmutu.

Bir aracn rkçlk kart bir grubun içine dalmasyla bir kii hayatn kaybetmi, 19 kii yaralanm ve kentte OHAL ilan edilmiti.

Ülkede ar saclarla rkçlk kartlar arasndaki gerilimi trmandran bu olay karsnda Trumpn net bir tavr sergileyememesi de Amerikan kamuoyunda ciddi eletiri toplamt.

Ana Sayfaya Git