Trump'ın İlhan Omar'lı 11 Eylül videosu, ABD'de tartışmalara yol açtı

Demokrat başörtülü siyasetçinin 'Bazı insanlar bazı şeyler yaptı' sözlerinin Cumhuriyetçiler tarafından bağlamından koparılmasıyla, sosyal medyada kıyamet koptu.

Haberler 15.04.2019 - 09:08 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

Bakan Trumpn bir video tweetiyle tartmaya katlmas, Twitterda lhann yanndaym-IStandWithIlhan etiketini dünya gündeminde birinci sraya çkard.

ABDli demokrat Kongre üyesi lhan Omar, 11 Eylül saldrlaryla ilgili yapt açklamann ardndan, Trump da dahil olmak üzere birçok ABDli siyasetçiden gelen sert açklamalarn kendisini susturmayacan söyledi.

ABD Bakan Donald Trump, ABD Kongresindeki ilk baörtülü üye olan lhan Omarn açklamalaryla birlikte 11 Eylül 2001 saldrlarnn videosunu paylat tweetinde ASLA UNUTMAYACAIZ yazmt.

Videoda Temsilciler Meclisi üyesi Omar, Baz insanlar baz eyler yapt derken görülüyor. Omarn sözlerinin sonrasnda ise, 11 Eylül 2001de New Yorktaki kiz Kulelere yaplan saldrnn görüntüleri, uçaklarn binalara çarpt an ve kaçan insanlar görülüyor.

Cumhuriyetçiler, açklamalarnn ardndan lhan Omar saldrlar küçümsemekle suçlasa da demokratlar, Müslüman kongre üyesinin sözlerinin balamndan saptrldn savunuyor.

Ancak baz Demokrat Partililerin de katld asl suçlama, Trumpn hem Omar hem de dier Müslümanlara yönelik iddeti tevik ettii yönünde.

lhan Omar ne demiti?

lhan Omarn baz insanlar baz eyler yapt sözleri, Amerika-slam likileri Konsey (CAIR)i isimli bir insan haklar grubuna 23 Martta yapt bir konumadan alnt.

20 dakikalk bu konumada Yeni Zelandadaki cami saldrlarna deinen Omar, slamofobinin toplumlar nasl etkilediini anlatyordu.

Ardndan, El Kaidenin düzenledii 11 Eylül saldrlarnn ardndan ABDli Müslümanlara yönelik davranlarla ilgili konutu:

Gerçek u ki; çok uzun zamandr ikinci snf vatanda olmann rahatszlyla yayoruz ve dürüst olmak gerekirse ben bundan yoruldum. Bu ülkedeki her bir Müslüman da bundan yorulmu olmal. CAIR, 11 Eylülden sonra kuruldu çünkü baz insanlarn baz eyler yaptn fark ettiler ve hepimiz sivil özgürlüklerimize eriimimizi kaybetmeye baladk.

Bu konumann ardndan Amerikan Washington Post gazetesi, CAIRin aslnda 1994te kurulduunu yazd. Omarn sözcüsü, gazeteye, Omarn yanllkla bu ifadeyi kullandn, aslnda saldrlardan sonra kurumun büyüklüünün iki katna çktn söylemek istediini açklad.

Teksasl Cumhuriyetçi Kongre üyesi Dan Crenshaw, 9 Nisan günü bir video yaymlayarak Omarn sözleri için inanlmaz ifadesini kulland.

Bu paylamdan sonra olay, özellikle Cumhuriyetçilere yaknlyla bilinen Fox Haber gibi medya kurulularnda tartlmaya ve gündeme getirilmeye balad.

Cumhuriyetçi Ulusal Komite lideri Ronna McDaniel, Müslüman kongre üyesi Omar Amerikan kart olmakla eletirdi.

Omar, bu eletiriyi Kar karya olduum ölüm tehditlerini de düünürsek, bu tehlikeli bir tahrik diyerek karlad. Daha önce eski bakan George Bushun da benzer açklamalarla Amerikallar Müslümanlara kar tahrik ettiini savundu.

Ardndan tartmalara dier yayn kurulular da katld. New York Post, Perembe günü ana sayfasnda 11 Eylül saldrlarnn fotorafyla çkt. Fotorafn yannda, marn sözlerine bir gönderme yaplyor, te senin baz eylerin yazyordu.

Bu kapak ülke genelinde tartmay büyüttü. Baz sosyal medya kullanclar 11 Eylül saldrlarnn fotoraflarnn kullanlmasn sert ekilde eletirirken, bazlar gazeteyi hakl buldu.

Nihayetinde Cuma günü, tartmalara Bakan Donald Trump da katld ve on binlerce kez paylalan videoyu Twitter hesabnda 1. sraya sabitledi.

Twitterda en çok tartlan konu oldu

Trumpn paylat videonun ardndan Twitterda lhann yanndaym (IStandWithIlhan) etiketiyle bir kampanya balatld ve Cuma günü dünya genelinde en çok paylalan etiket oldu.

CNN, Trumpn videosunu ekranda paylat, ardndan sunucu Chris Cuomo, bu yayn için özür diledi. MSNBC sunucusu Joy Reid de videoyu haber bülteninde yaymlamay reddetti.

Aralarnda 2020deki bakanlk seçiminde yarmay hedefleyen isimlerin de olduu birçok üst düzey Demokrat partililer de, Trump eletirerek Omar savundu.

Demokrat Partili senator Kirsten Gillibrand gibi baz isimler ise Omarn ifadelerini savunmadan, Trumpn videosunu irenç diyerek eletirdi.

Temsilciler Meclisi lideri Nancy Pelosi de bunlardan biri. Pelosi, Trumpn bu görüntüleri kullanmasnn yanl olduunu söylerken bir yandan da Omar, saldrlarla ilgili saygszca konumakla eletirdi.

Kongreye kasm aynda Omarla birlikte giren dier Müslüman demokrat Rashida Tlaib, partisinin Omar savunmak için daha fazla adm atma ve New York Post gazetesini boykot etme çars yapt.

lhan Omar, Twitterdak tartmalara Cumartesi günü destek için teekkür ederek ve Kongreye sessiz kalmak için aday olmadm diyerek yant verdi.

lhan Omar kimdir?

lhan Omar, kasm aynda Minnesota eyaletinden seçilerek Temsilciler Meclisine girdi. Böylece ABD Kongresine giren ilk iki Müslümandan biri oldu.

Baörtülü siyasetçi Ilhan Omar, ailesiyle birlikte Somaliden kaçmalarnn ardndan Kenyadaki bir mülteci kampnda yaad.

Aile daha sonra Lüteriyen Kilisesinin desteiyle Minneapolise yerleti.

36 yandaki Omar, 2016da Minnesotadaki ilk Somali kökenli Amerikal eyalet meclisi üyesi oldu.

Omar, ABDnin baörtülü ilk Kongre üyesi.

Daha önce de srail yanls lobiciler ve sraille ilgili sert açklamalar sebebiyle anti Semitizmle suçlanan Omar, sonrasnda özür dilemi ve Dinliyorum ve öreniyorum demiti.

Kendisi üzerinden oluan Müslüman kart söylemlere de dikkat çekmeye çalan Omar, bunun için Cumhuriyetçilerin kiz Kulelerin yannda kendisini resmettii posterleri göstermiti.

Geçen hafta Kongre üyesinin ofisini arayp kendisine terörist dedii ve öldürmekle tehdit ettii söylenen 55 yandaki bir adam da, Omarn suç duyurusu sonrasnda tutukland.

Ana Sayfaya Git