"Trump'ın kararı, Filistinlileri Kudüs'ten göç ettirme hazırlığı"

ABD'nin Kudüs'ü "İsrail'in başkenti" olarak tanıması, Filistinlilerin 'Kudüs'ün Yahudileştirilmesi faaliyetlerine' ilişkin endişelerini artırıyor. Bu kararın, Kudüs'teki Filistinlilere yönelik "tehcir politikaları" konusunda İsrail'e cesaret verdiği ifade ediliyor.

Haberler 13.12.2017 - 08:58 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

srail kurumlarnn resmi verilerine göre, Filistinliler, Kudüs nüfusunun yüzde 37sini oluturuyor ve 324 bin Filistinlinin Kudüste oturma izni bulunuyor. Ancak, srail yönetiminin ABDden ald son destekle bu sayy 100 binin altna düürmeyi hedefledii belirtiliyor.

Konuyla ilgili AA muhabirine açklama yapan Kudüslüler, oturum belgelerinin ellerinden alnmas da dahil birçok ihlale maruz kalma endiesi tayor.

Kudüs Sosyal ve Ekonomik Haklar Merkezi Müdürü Ziyad el-Hamuri, ABD Bakan Donald Trumpn kararnn Kudüslülerin hayatn etkileyecek farkl boyutlar bulunduunu ancak bunun yan sra baz siyasi dengeleri de deitirebileceini söyledi.

- Kudüse en az 300 bin Yahudiyi yerletirme projesi

srailin, 200 binden fazla Filistinliyi Kudüsten çkarma ve en az 300 bin Yahudi yerleimciyi ehre yerletirme projesini uygulamaya koymak için ABDnin kararn sabrszlkla beklediini belirten Hamuri, bu projenin uygulamaya konulmas durumunda Filistinlilerin Kudüsteki nüfuslarnn yüzde 37den yüzde 6-7lere düeceini ifade etti.

ABDnin att bu admn sraili cesaretlendirdiini, zorla göç ettirme politikas önünde caydrc hiçbir unsurun bulunmadn kaydeden Hamuri, Kudüste halihazrda sürekli oturum belgesine sahip 320 bin Filistinli var. srail bu rakam 100 binin altna düürmeye çalyor. dedi.

srailin Kudüsteki Filistinlilere vatandalk vermesini uzak bir ihtimal olarak deerlendiren Hamuri, ABDnin, ald kararla uluslararas platformda yalnz kald, bu durumun Filistin davas ve Kudüs meselesinde dengeleri deitirebilecei deerlendirmesinde bulundu.

Kudüsteki Esirler Cemiyeti Komitesi Bakan Emced Ebu Asab, Trumpn karar, srailin Filistinlileri Kudüsten göç ettirme plan için açk bir hazrlktr. ifadesini kulland.

Ebu Asab, bu plann uygulanmas ve Filistinlilere srail vatandal verilmesi durumunda Kudüsteki tutuklu Filistinlilerin hükümlerinin katlanacan, bu kez hain muamelesi göreceklerini belirtti.

ABDnin kararnn Kudüste eitim, ekonomi ve sosyal durumu da olumsuz etkileyeceini dile getiren Ebu Asab, kararn, srailin uluslararas toplum önünde küstahln daha da artracan vurgulad.

- Filistinlilerin oturum belgelerinin ellerinden alnmas endiesi

Filistinli aratrmac Tark el-Bekri ise Kudüs sakinleri olarak sosyal ve ekonomik açdan içine düecekleri durumdan endie duyduklarn dile getirdi.

srailin alnan karar nedeniyle Filistinlilere kar ataca her admda artk bir gerekçesi olacak diyen Bekri, srailin Kudüs sakini Filistinlilerden oturum belgelerini almak bata olmak üzere birtakm uygulamalara bavuracan kaydetti.

Birzeit Üniversitesinde hukuk dersleri veren Mahmud Ebu Savi de Trumpn kararnn hukuki deil siyasi yansmalar olacan ifade etti.

srailin Filistinlilere kar rkç tutumunu ve igal politikalarn artracana dikkati çeken Ebu Savi, Kudüste yaayan bir Filistinli olarak çocuklarmn geleceinden endie duyuyorum. diye konutu.

Ana Sayfaya Git