Trump'ın koronavirüs hüsranı: Önerdiği ilaçların virüse etkisi yok

ABD Başkanı Donald Trump'ın, koronavirüs (Kovid-19) tedavisi için "çığır açıcı" olarak nitelendirdiği "hidroksiklorokin" sıtma ilacının salgına karşı etkisinin olmadığı yapılan bilimsel bir araştırmayla ortaya çıktı.

Haberler 23.04.2020 - 10:42 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trumpn koronavirüs (Kovid-19) tedavisi için çr açc olarak nitelendirdii ve Beyaz Saraydaki uzmanlar arasnda görü ayrlna neden olan stma ilac ile ilgili önemli bir gelime yaand. ABDde yaplan bilimsel bir çalmada, ABD Bakan Trumpn daha önce iddia ettii stma ilac türü hidroksiklorokinin hastalkla mücadelede yardmco olmad ortaya çkt.

HDROKSKLOROKN VERLENLERDEN YAKLAIK YÜZDE 28 ÖLDÜ

Ulusal Salk Enstitüsü (NIH) ve Virginia Üniversitesinden ödeneklerle yaplan çalma, aratrmaclar için online olarak yaymland. Koronavirüs tad dorulanan 368 erkek gazinin tbbi geçmii çalmann bir parças olarak analiz edildi.

TRUMPIN ÖNERD LAç ORGANLARA ZARAR VERYOR

Bu kiilerin, Covid-19 nedeniyle hayatn kaybettii ya da Gaziler Salk daresi (VHA) tp merkezlerinden 11 Nisana kadar taburcu edildii belirtildi. Hidroksiklorokinin, solunum cihaz ihtiyacnda hiçbir fark yaratmad ifade edilirken; hidroksiklorokin ve normal tedavi verilenlerden yaklak yüzde 28inin hayatn kaybettii açkland. Buna karn, rutin tedavi alanlarn yüzde 11inin hayatn kaybettii belirtildi. Aratrmaclarn yan etkileri izlemedii, ancak hidroksiklorokinin dier organlara zarar verebileceine dair ipuçlar olduuna dikkat çektii ifade edildi.

BREZLYADAK çALIMANIN BR KISMINI DURDURDU

Bu ayn balarnda, test edilen iki dozun daha yüksei verilen kiilerin dörtte birinin kalp ritim problemleri gelitirmesi üzerine Brezilyadaki bilim insanlarnn Hidroksiklorokine benzer eski bir ilaç olan klorokini test eden çalmann bir ksmn durdurduklar belirtildi.

TRUMPIN TAVSYE ETT LAç BEYAZ SARAYI KYE BÖLDÜ

Öte yandan, Trumpn Kovid-19 tedavisi için önerdii stma ilac Beyaz Saray uzmanlarn ikiye bölmütü. Kovid-19 ile Mücadele Görev Gücünün önemli üyelerinden Ulusal Alerji ve Bulac Hastalklar Enstitüsü Bakan Doktor Anthony Fauci ile Trump arasnda söz konusu stma ilac ile ilgili tartma yaandn ifade edilmiti.

Ana Sayfaya Git