Trump'ın seyahat yasağı başladı

Yüksek mahkemenin kısmen onayıyla yürürlüğe sokulan yeni kurallara göre, ABD'de yakını bulunmayan Suriye, İran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandaşlarının ülkeye girişi engelleniyor. Büyükanne ve babalar, halalar, teyzeler, amcalar, dayılar ve yeğenler 'gerçek' aile yakını sayılmıyor. Nişanlılar, son anda yapılan değişiklikle listeden çıkarıldı.

Haberler 01.07.2017 - 09:30 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

ABD Bakan Donald Trumpn nüfusunun çounluu Müslümanlardan oluan alt ülkenin vatandalar ve tüm mültecilere yönelik getirdii tartmal seyahat kstlamalar yürürlüe girdi. Yeni kurallarla, ABDde aile yaknlar ve i ilikileri olmayan ran, Libya, Suriye, Somali, Sudan ve Yemen vatandalar ile tüm mültecilere vize verilmeyebilecek ve girileri kstlanabilecek.

Büyükanne ve babalar, halalar, teyzeler, amcalar, daylar ve yeenler gerçek aile yakn saylmyor. Washington, son anda yapt deiiklikle daha önce listede bulunan nianllar çkard. Nianl olanlar da yakn akraba kategorisine dahil edildi.

Uluslararas haber ajanslar, havalimanlarndan ilk fotoraflar dünyaya servis etti. Baz göstericilerin Müslümanlar hogeldiniz pankartlar tad görülürken, birçok avukatn ücretsiz danmanlk hizmeti verdii belirtiliyor.

Yüksek Mahkeme, Bakan Trumpn 6 ülkenin vatandalarna yönelik seyahat yasann ksmen yürürlüe girmesine izin vermiti. Mahkeme, yasan ABDde gerçek bir yakn ya da balants bulunmayan kiiler için de geçerli olabileceini duyurmutu.

Bakan Trump, Ulusal güvenliimiz için açk bir zafer diyerek mahkemenin kararn tebrik etmiti.

Trumpn 27 Ocakta imzalad bakanlk kararnamesi, nüfusunun çou Müslüman Suriye, Irak, ran, Libya, Somali, Sudan ve Yemen vatandalarna 90 gün, mültecilere ise 120 gün ABDye giri yasa getirmiti.

Federal mahkemeler reddetmiti

Havaalanlarnda protesto gösterileri düzenlemesine yol açan kararname, ayrmc olduu gerekçesiyle federal temyiz mahkemeleri tarafndan reddedilmiti.

Bakan Trump bunun üzerine 6 Martta ikinci bir kararname imzalam, Irak vatandalar ile Yeil Kart sahiplerini yasak kapsam dna çkarmt.

ABDde yarg Donald Trumpn ikinci seyahat yasan da durdurdu.

Trump ayrca, ABDnin göçmen programn da 120 gün boyunca askya alm ve Suriye vatandalarnn ülkeye giriini süresiz durdurmutu.

Beyaz Saray da bu ay, yasan derhal yeniden yürürlüe girmesi için ABD Yüksek Mahkemesine iki bavuru yapmt.

Ana Sayfaya Git