Trump'ın temsilcisi seçimlerin ardından Bağdat'ta

ABD Başkanı Doland Trump'ın DEAŞ'la Mücadele Özel Temsilcisi Brett McGurk, Irak'taki genel seçimlerin ardından Bağdat'a geldi.

Haberler 14.05.2018 - 09:04 Son Güncelleme : 01.01.0001 - 00:00

McGurkün Badat ziyaretiyle ilgili ilk açklama Irak Meclis Bakan Selim el-Cuburinin ofisinden geldi. Açklamaya göre, Badatta bir araya gelen Cuburi ile McGurk, Irakta seçim sonras dönemi ele ald. McGurk, seçimler sonrasnda Irakn istikrar için destek sunacaklarn belirtti.

Genel seçimlerden 1 gün sonra Iraka gelmesi dikkati çeken ABDli yetkilinin Badatta ii seçim koalisyonu liderleriyle de görümesi bekleniyor.

- 2003 sonrasnn en düük katlml seçimi

Irakta dün yaplan genel seçimler, yüzde 44 katlm oranyla 2003 sonrasnn en düük katlml seçimi oldu. Bu seçimde Irakl seçmenler oylarn ilk defa elektronik sistem araclyla kulland. Ancak hükümet, gelitirdii bu sistemle ülkenin kuzeyinde kötü snav verdi.

Türkmenlerin youn olarak yaad Kerkük merkezi ve ona bal Altunköprü ve Dakukta oylarn Kürdistan Yurtseverler Birlii Partisine (KYB) kaydrld ifade edildi.

Türkmenler, yaananlardan dolay dün akam saatlerinde sokaklara dökülerek Yüksek Seçim Komiserliini protesto etmeye balad. Kerkük merkezi ve bal bölgelerde ayaklanan Türkmenler, yer yer protesto çadrlar kurarak, tepkilerini yüksek sesle dile getirmeye çalyor.

Türkmen siyasi temsilciler ise Kerkükteki yerel hükümet görevlileriyle üst üste toplantlar gerçekletirirken, durumun ciddiyetinin kavranmas için Badat yönetimine de basklarn sürdürüyor.

- Türkmen liderden komplo açklamas

Irak Türkmen Cephesi (ITC) Bakan Eret Salihi, AA muhabirine yapt açklamada, Irak Bamsz Yüksek Seçim Komiserlii tarafndan gerçekleri inceleme komitesinin Kerküke geldii bilgisini vererek, Ancak komite henüz yaplan bu büyük seçim hilesine kar nasl bir çözüm üretecekleri kararna varm deil. dedi.

Salihi, bölgedeki Türkmenlere yönelik büyük bir komplonun yaandn beliterek, Büyük bir oyunla kar karyayz. Üstesinden gelemeyeceim kadar büyük bir oyun bu. ifadelerini kulland.

Seçimlerle ilgili aibe iddialarnn gündeme geldii bir dier kent Süleymaniye oldu. Süleymaniyede de oylarn elektronik ortamda KYB lehine sayld ifade edildi. Kentteki Goran Hareketi ve slami partiler bu konuda KYByi suçluyor.

- Allavi de aibe var dedi

Iraktaki seçim aibelerine ilikin bir sitem de Cumhurbakan Yardmcs ve en büyük Sünni seçim koalisyonu lideri yad Allaviden geldi.

Allavi, aibenin kartrld seçimlerin iptal edilmesini ve yeniden yaplmasn istedi. Allavi, seçim yarna Badatn yan sra ülkenin kuzeyindeki Musul, Kerkük ve Salahaddin kentlerinde de girdi.

Irak Bamsz Yüksek Seçim Komiserliinden bir kaynak, tartmal seçim sonuçlarnn önümüzdeki saatlerde ya da en geç yarn açklanacan ifade etti.

- badinin koalisyonu önde

Babakan Haydar el-badinin ban çektii Nasr Koalisyonu Sözcüsü Hasan Adili ise ülke genelinde u ana kadar yaplan sayma göre birinci olduklarn bildirdi.

Adili, yeni hükümet kurma tartmalarna da deinerek, bunun yeni meclise girecek gruplarn says ve arlna bal olduunu kaydetti.

Irakta yeni hükümete bakanlk edecek en güçlü adaylar arasnda badinin olduu bilinirken, ii milis gücü Hadi abi gruplarnn youn olarak yer ald Fetih Koalisyonu lideri Hadi Amirinin de adayln açklama ihtimali üzerinde duruluyor. rana yakn Amirinin ABD vetosuyla karlaabilecei yorumu da yaplyor.

Seçim sonras hükümetteki dengeleri etkileyebilecek bir dier ismin de büyük ii tabana sahip Mukteda es-Sadr olabilecei tahmin ediliyor. Nitekim Sadrn destekledii Sairun Koalisyonunun ülke genelinde seçimin ikincisi olma potansiyeli bulunduu iddia ediliyor.

Mezhepçi tavrlaryla bilinen ve ülkenin üçte birini terör örgütü DEAa kaptrmakla suçlanan eski Babakan Nuri el-Malikinin Kanun Devleti Koalisyonunun ise seçimi dördüncü srada tamamlayaca deerlendirmeleri yaplyor. Uzmanlar, bunun 8 yl babakanlk yapan Maliki için büyük kayp ve hezimet olacan söylüyor.

Irakta yeni döneme ilikin tartmalar sürerken, seçim kanununda hükümeti en çok oy alann deil mecliste en büyük grubu oluturan oluumun kuraca belirtiliyor. Bu durumun da Fetih grubuyla Malikinin dier küçük baz gruplarla ii çounluk hükümetini kurmak için ilerine yaraca kaydediliyor.

Ayn siyasi partiden olmalarna ramen badi, Malikinin bu projesine scak bakmyor. badi, son açklamalarndan birinde, yeniden Babakan olursa ii çounluk hükümeti yerine daha çok bamsz adayn yer alaca bir kabine oluturacan söyledi.

ABDli temsilci McGurkün de seçimin hemen ardndan Iraka gelmesi koalisyon tartmalarnn çok geçmeden balayacana iaret ediyor.

Ana Sayfaya Git